Užitak za sva osjetila

Odlazak u restoran, pa čak i običnu zalogajnicu, treba biti doživljaj jer, ne samo da želite uživati u hrani, već i u atmosferi samog prostora.

Premda oni najjednostavniji, nepretenciozni imaju svoje čari, nedvojbeno je da danas postoji potreba i doživljaj restorana kao teatra u kući – mjesta u kojemu se osjećate ugodno, a koje je ipak estetski nesvakidašnje.

Kako bismo vam pokazali mogućnosti dizajna interijera pri uređenju restoranskih i barskih prostora, odabrali smo nekolicinu za koje vjerujemo da će vas oboriti s nogu. Ako ovako izgledaju, kakva je tek hrana?

Berlin slovi kao grad u kojemu ne možete pogriješiti s izborom restorana, a vlasnici se trude iznova svojim gostima ponuditi raznoliki sadržaj, kako menijem tako i uređenjem. Primjer toga je i vrlo jednostavan i prozračan restoran naziva Panama, za čije je uređenje bila knjiga za djecu naziva Oh, kako li je lijepa Panama. Bijela boja koja dominira prostorom obogaćena je drvenim namještajem te ugodnim starinskim sofama, a dašak sunčane Paname unesen je kroz intenzivne žute uzorke na originalnim naslonjačima.

Još je jedan dizajn interijera inspiriran literaturom, pobliže djelima legendarnog japanskog autora Haruki Murakamija. Vankuverski restoran naziva Kissa Tanto, nudi talijanske i japanske specijalitete (da, dobro ste pročitali kombinaciju), a svojim dizajnom podsjeća na nekadašnje jazz cafe lokacije kojima je vrvio Chinatown 60-ih te djela poznatog talijanskog arhitekta Gia Pontija.

Zaista, čini nam se da je ovaj prostor portal u neko drugo doba, bogatih tkanina i vrhunske glazbe.

Jednako bogat no vizualno znatno eklektičniji, svakako je francuski restoran La Forete Noire, u mjestu Chaponost, nedaleko Lyona, inspiriran specijalitetom kuće – tortom naziva Crna šuma. Osnovni elementi dekoracija stoga su upravo kombinacija zelene i crne boje, ali i različitih stilova; od mješavine podnih obloga do tapeta na zidovima, ovaj prostor vrvi bogatim detaljima i uđete li kojim slučajem u ovu šumu okusa i sami, sasvim sigurno se vam neće biti dosadno, jer nudi toliko toga za proučiti.

Beirut je posljednjih godina postao sve popularnija destinacija ne samo poduzetnicima već umjetnicima i pojedincima željnim multikulturne razmjene. Reflektirajući ritam središta grada koji je kombinacija opuštenosti i umjetničkih djelovanja, restoran Kaléo, bogat je bojama i razigranim dizajnom s potpisom studija Moooi.

Smješten u Cape Townu, restoran Mulberry & Prince, tamošnjem stanovništvu donosi sve trendi okuse iz Velike jabuke. Obzirom da je fokus restorana američka kuhinja, dizajneri su se poigrali rustikalnom paletom boja, a specifičnost je što su se pri spajanju nesavršenih oblika ploča koristili japanskom tehnikom ispunjavanja zlatom zvanoj kintsukuroi.

Koji je od ovih restorana vaš favorit? Mi se ne možemo odlučiti.

Komentari