SUPER TRANSFORMACIJA: bivši polaznik škole Mirjane Mikulec obnovio je svoj stan od 60 kvadrata

Mladi inženjer radiologije, Alen Udovičić uredio je sa suprugom svoj stan u zagrebačkim Gajnicama. Ova avantura otkrila mu je skriveni talent za dizajn interijera, te je upisao i završio oba programa koja nudi škola Mirjane Mikulec. Pogledajte kako je izgleda stan prije i nakon preuređenja i bit ćete zadivljeni ovom fantastičnom preobrazbom.

 


Talenti koje imamo često su u nama skriveni i godinama čekaju da se pokažu. Najčešći razlog je što svoju pažnju i životni put usmjerimo u nekom posve drugom pravcu – kako privatno, tako i profesionalno. Trenutak preispitivanja ili neka situacija omoguće nam da ih prepoznamo. Za mnoge je to pravo otkriće koje mijenja život i čini ga bogatijim, ljepšim i ispunjenijim.

Takav je slučaj s Alenom Udovičićem koji je tek nakon avanture uređenja svoga stana shvatio da bi se time i mogao i želio baviti. Ovaj mladi inženjer radiologije, uz svoj redovan posao u jednoj zagrebačkoj bolnici, obiteljske obaveze i malo dijete, uspio upisati i završiti oba programa u našoj školi.

Za to je, osim talenta, bila potrebna odvažnost – što zbog zahtjevnog zanimanja, što zbog činjenice da je morao podići kredit.

No, krenimo od tamo gdje je sve počelo: kompletnog preuređenja doma u zagrebačkim Gajnicama za čiji izgled su zaslužni Alen i supruga. Iako, priznajte, ona je njemu prepustila većinu odluka.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

“Ali, sve je rađeno zajedničkim snagama jer ipak smo uređivali naš mali obiteljski dom. Nekih mjesec dana sam aktivno sudjelovao uz angažirane stručnjake u renovaciji, a kasnije sam bio upućen u sve faze i po potrebi dolazio na gradilište”, kaže.

Stan površine 60 kvadrata nije preuređivan od daleke 1968. kada je zgrada u kojoj se nalazi i sagrađena.

“To smo primijetili kada smo skinuli lamperiju i našli poruku na tapeti s potpisom i godinom kada je poruka napisana. Kada smo ušli prvi put u stan, vidjeli smo potencijal. Cijelom dužinom zapadne strane je u prozorima pa ima jako puno prirodnog svjetla. No, odmah smo počeli gledati u tlocrt da vidimo koje preinake prostora bi mogli raditi. Primarno je stan sadržavao jednu spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju s malom ostavom, kupaonicu i zatvorenu lođu. S obzirom na to da smo planirali zasnovati obitelj, bilo nam je od izuzetne važnosti da vidimo da li možemo dobiti funkcionalan prostor s dvije spavaće sobe”, objašnjava Alen.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

Adaptacija stana je bila doista opsežna. Rušen je zid između kuhinje i dnevnog boravka, ostava koja je bila u kuhinji te je rađena i nova konstrukcija lođe. Tako se dobio otvoreni dnevni prostor – boravak, kuhinja s otokom i blagovaonica.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

Od velike spavaće sobe dobivene su dvije manje – roditeljska i dječja, dok se otvorom u zidu iz bivše lođe (sadašnje blagovaonice) dobio ulaz u glavnu spavaću sobu. Za dječju sobu, otkriva nam Alen, iskorišten je ulaz iz prijašnje spavaće sobe.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
FOTO: PRIVATNI ARHIV

Kada je uređenje u pitanju, početna ideja je bila stvoriti neku varijantu modernog industrijskog stila u kojem je naglasak na obiteljskoj toplini. Postignut je dobar spoj tamnih tonova i svijetlih površina kao i hladnih i toplih tonova, uzoraka i materijala.

Posebnost ovoga stana su i DIY projekti – klub stolić u boravku izrađen od gajbi i iveral ploče na kotačima za lakše pomicanja, tv komoda od betonskih blokova i iveral ploča, te zid u dječjoj sobi napravljen od kartona za jaja pobojanih sa sprejevima….

FOTO: PRIVATNI ARHIV

“Volio sam oduvijek gledati prostore, pogotovo one u kojima ima neki DIY projekata i spremati slike kao smjernice jednog dana što bi mogao iskoristiti za svoju buduću kuću, a nekako najviše se se to odrazilo kada sam se odselio od roditelja i započeo neki svoj “odrasli život”, otkriva Alen i dodaje:

“Krajnji rezultat kompletne renovacije nas je i više nego oduševio, pogotovo jer znamo da su sve naše ideje sprovedene u djelo i odisao je obiteljskom atmosferom. A pokazalo se da smo odabirom namještaja bili par godina prije sadašnjih trendova. Tako da sam i sada jako zadovoljan učinjenim.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

Alenu je preuređenje doma uvelike promijenilo život – okrenuo je novu stranicu otkrivši ljubav prema interijerima.

“Kada je započeo projekt renovacije ni u snovima nisam razmišljao da bi me to moglo odvesti u smjeru školovanja za dizajnera interijera. Stolar koji nam je radio namještaj zamolio me da našu kuhinju prikaže kao prezentacijsku, a isto to je učinila i tvrtka koja radila renovaciju. Vlasnik tvrtke koja nam je mijenjala stolariju zamolio da mu pomognem idejama oko uređenja njegovog stana. Silina pozitivnih komentara od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega nagnula me na razmišljanje da se možda u meni krije nekakva crta za interijere. Znao sam raditi u 3D programu, ali je nedostajalo tehničkog i drugih znanja”, iskreno kaže Alen.

ALEN S PROFESOROM DAVOROM VILUPEKOM NA DODJELI DIPLOMA / FOTO: SAŠA LISJAK

Zanimalo nas je kako se odlučio baš za školu dizajna Mirjane Mikulec?

“Nakon reakcija na izgled stana, bacio sam se u istraživanje koje sve škole za dizajnere interijera postoje u Zagrebu. Kontaktirao sam jednu poznanicu koja mi je navela dvije škole gdje bih mogao dobiti kvalitetno znanje. Jedna od tih škola bila je vaša. S obzirom da je Mirjana Mikulec pionir u dizajnu interijera i brend sama po sebi, dvojbe nije bilo oko izbora što upisati. Podigao sam kredit i krenulo se na sve i ništa”.

Foto: Ivan Črepić

Nakon prve godine i stjecanja diplome stilista interijera Alen je nastavio školovanje i stekao diplomu dizajnera interijera. Alenu su ove dvije godine i prebrzo prošle i osim znanja i umijeća koje su mu dali profesori, sretan je što je upoznao polaznike koji su mu danas prijatelji.

“Ljude koje sam upoznao u školi davali su mi vjetar u leđa i gurali me iznad moga maksimuma. Na sve što se činilo nedostižnim i teškim tijekom školovanja i pripreme za rad nakon školovanja sada gledam s osmijehom i sigurnošću da nema tog problema i prepreke koji nisu rješivi, a sve to zahvaljujući našim profesorima, njihovom zalaganju i ogromnom znanju. Profesori su mi bili i ostali inspiracija. I svima želim ovakve kolege koji će im tijekom školovanja postati prijatelji,’ ističe Alen koji se uz svoj redovni posao nastavlja baviti interijerima. Odmah na početku školovanja napravio je Instagram stranicu @design.by.alen koja mu je postala svojevrsni portfolio.

Ako su i vama interijeri velika ljubav, krenite u ostvarenje svojih snova i talenata već ove jeseni. Postanite polaznik škole za dizajn Mirjane Mikulec – ostalo je još par mjesta u Zagrebu za subotnji termin te nekoliko mjesta u Splitu za oba programa. Sve što vas zanima saznajte OVDJE.

Foto: Saša Lsijak
Komentari