Mediteranski štih na sjeveru: divan mali apartman u neodoljivim nijansama plave

Ruski dizajnerski studio Dragonfly uredio je mali dvosobni stan od 47 kvadrata. Glavna inspiracija u ovom preslatkom apartmanu za odmor bili su moderni dizajn i Mediteran te prevladavaju nijanse plave, sive i bež

 

 

Vlasnici dvosobnog apartmana u Svetlogorsku pored Kalinjingrada, mladi par, zaljubljenici u Mediteran, poželjeli su takvu atmosferu u svome novome privremenom domu, koji se i sam nalazi na obali Baltičkoga mora. Istovremeno, željeli su da njihov apartman od 47 četvornih metara bude i moderan i sasvim funkcionalan, kako bi u potpunosti bio prilagođen njihovim potrebama. Za ispunjenje želja pobrinuo se dizajnerski studio Dragonfly predvođen dizajnericom Viktorijom Lazarevom.

DIZAJNERICE VIKTORIA LAZAREVA I ELENA PETINA / FOTO: DENIS KIČATOV

 

“Sva se komunikacija s klijentima odvijala na daljinu budući da ne žive u Kalinjingradu nego u Murmansku, ali zbog toga nije bilo poteškoća koje bi se odrazile na tijek i način uređenja. Čak sam i na daljinu osjećala pozitivan stav i povjerenje u sebe kao profesionalca, a to je jedan od najboljih stimulativnih čimbenika u kreiranju novog interijera“, kaže autorica projekta Lazareva.

Najvažnije joj je, dodaje, bilo planirati prostor, koji se sastoji od dnevne zone i spavaonice te kupaonice, hodnika i lođe tako da se vlasnici osjećaju ugodno i opušteno i da sve oko njih govori  da su na odmoru. Stoga je svakom elementu u apartmanu posvećena pažnja – sav namještaj napravljen po mjeri, što je omogućilo maksimalno iskorištavanje prostora, ali i da ništa u njemu ne bude suvišno.

FOTO: DENIS KIČATOV

 

Vodeća boja u interijeru je prekrasna nijansa plave koja se isprepliće kroz sve prostorije. Njome se, pored prirodnih materijala, bež tonova koji podsjećaju na pijesak, te žaluzinama u spavaćoj sobi prizvao mediteranski ugođaj.

“To je boja mora i neba koja stvara osjećaj radosti i sigurnosti. Kako bismo nekako nadoknadili hladnu plavu boju, dodali smo nijanse toplog drveta. Kao rezultat toga, stan se pokazao vrlo ugodnim, svijetlim i smirenim”, ističe dizajnerica.

 

FOTO: DENIS KIČATOV

Projekt uređenja vlasnici su odmah prihvatili, bez ikakvih korekcija, a najviše ih je oduševio upravo odabir boje te kombinacija modernog i mediteranskog koji priziva tradiciju i retro štih. Jedino što su malo dvojili oko kuhinjskog otoka, jer im se činio prevelik. No, kada su shvatili da je u njemu skrivena perilica rublja i da je to optimalno rješenje ako ne žele imati perilicu u kupaonici, prihvatili su. Ali odlučili smo malo riskirati i ne mijenjati ništa.

U spavaćoj sobi dizajnerica je, pored mediteranskog štiha, stvorila i atmosferu romantike i slobodu, a lagani geometrijski ukras na zidu ovoj prostoriji daje dinamičnost. Za pod u cijelom apartmanu odabrane su vinilne ploče s različitim malim ukrasima, u nijansama plave i sive.

 

Izvor: Elledecoration.ru

Komentari