47 UGODNIH KVADRATA: simfonija mekih zemljanih tonova u starinskome stanu

U starinskom stanu u Vasastadenu, jednom od kvartova u Stockholmu, nalazi se mali dvosobni stan od 47 kvadrata koji je adaptacijom obnovljen te je postao funkcionalniji, ugodniji i – ljepši


 

Stan u koji vas vodimo nalazi se u stambenoj zgradi u Stockholmu, građenoj u 19. stoljeću te je od tada nekoliko puta renovirana. Posljednje preuređenje prije nekoliko godina preselilo je kuhinju u veliku centralnu prostoriju, koja je sada postala otvorena dnevna zona.

Na mjestu nekadašnje kuhinje sada je spavaća soba. Stvaranje zasebne prostorije za spavanje bio je jedan od razloga zašto su se vlasnici odlučili na renovaciju stana.

Foto: Stadshem

Zbog visokih stropova od 3,6 metara, velikih vanjskih otvora koji omogućavaju obilje svjetlosti te načina uređenja u kojem dominiraju neutralne svijetle nijanse, prostor se doima većim.

Sve ovo, potpomognuto štukaturama, detaljima i starinskim kaminom daje interijeru poseban šarm i toplinu. Svijetlim bojama dodani su zemljani tonovi, što je unijelo toplinu i ugodu.

Foto: Stadshem

Dnevna zona sastoji se od jednostavne i moderne linijske kuhinje, kutka za blagovanje i sjedenje. Odabran je okrugli stol te sofa i naslonjač malih dimenzija, bez pretjeranog volumena, kako ne bi zagušili prostor.

Foto: Stadshem

Kuhinjski prostor ima u nastavku dodatak – mali vešeraj odijeljen zavjesom, s perilicom i sušilicom te košarom za prljavo rublje. Kako je kupaonica vrlo skučena, kuhinja je bila jedino mjesto za perilicu.

Foto: Stadshem

Dvostruka vrata ukrašena na vrhu drvenim štukaturama odvajaju dnevnu zonu od spavaće sobe u kojoj se nalazi ležaj, prekrasna starinska peć i garderobni ormar. Ostatak stana čine mali ulazni prostor s velikim ormarom te moderna kupaonica s tuš kabinom.

Foto: Stadshem

 

Komentari