DRUGA STRANA JAPANDIJA: mekani, ugodni i topli tonovi u modernom dvoetažnom stanu

Ovaj puta vas vodimo u dvoetažni stan ukupne površine 58 četvornih metara kojeg je dizajnirala arhitektica Magdalena Daskiewicz iz studija Przestrzenie. Glavna inspiracija bili su skandinavski stil i japanski mimimalizam ili ukratko: japandi.

 


Skandinavski stil i dalje je iznimno popularan u interijerima i vješto odolijeva novim trendovima. Ostanak u vrhu omogućio mu je i spoj s japanskim stilom i stvaranje novog stila japandija koji je kombinacija skandinavskog stila i japanskog minimalizma. Na prvu se može činiti da je japandi hladan i monoton, no na primjeru ovoga stana uvjerit ćete se u njegovu toplinu.

Predstavljamo vam dvosobni dvoetažni stan površine 58 četvornih metara čije uređenje potpisuje arhitektica Magdalena Daskiewicz iz poljskog studija Przestrzenie.

Glavna inspiracija bili su skandinavski dizajn te japanski minimalizam kao i vertikalne, uske kuće, specifične za moderni Japan. Stvoren je topao i  ugodan interijer koji odiše skladom i mekoćom, a pored toga nije opterećen nepotrebnim dodacima.

Foto: Mikołaj Dąbrowski

Stan se nalazi u novogradnji te su stepenice zauzimale veliki dio prostora. Arhitektica je napravila drugačiji koncept stepeništa koji je donio znatno više prostora kuhinji i dnevnom boravku koji se nalaze na prvoj etaži.

Metalna konstrukcija oko stepeništa iskorištena je za skladišni prostor, kutak za mačji pjesak, hladnjak i policu za knjige. Unatoč svojim brojnim ulogama, metalna konstrukcija je zauzela vrlo malo prostora.

Foto: Mikołaj Dąbrowski

U donjem, dnevnom dijelu nalaze se dnevni boravak i kuhinja, a minimalistički štih daju mu zidovi obloženi prirodnom žbukom te betonski pod. Sofa boje konjaka odnosno karamele je ono što u prostoru privlači pažnju. Mnogima će za oko zapeti kuhinjski otok s upečatljivim uzorkom mramora koji služi i kao kutak za blagovanje te njemu pripadajuće barske stolice presvučenje tkaninom koja imitira krzno.

Foto: Mikołaj Dąbrowski

Spavaća soba nalazi se na katu i do nje se dolazi stepenicama iz dnevne zone. Riječ je o velikoj i dobro osvijetljenoj prostoriji koja odiše atmosferom spokoja. Pored velikog ležaja, u spavaonici se nalazi i ormar od poda do stropa a u produžetku je kupaonica sa trendi samostojećom kadom i elementima u kombinaciji crne i kadulja zelene.

Foto: Mikołaj Dąbrowski

 

Komentari