41 KVADRAT NA DVIJE ETAŽE: mali, lijep i dobro iskorišten stan u starogradnji

Zavirite u moderno i praktično uređen stan na dvije etaže, smješten u staroj zgradi u Malmöu u Švedskoj. Visoka visina stropa omogućila je dodatnu etažu na kojoj je prostor za spavanje.

 


Dvoetažni stanovi izvrsno su rješenje za stanove veće kvadrature u zgradama. Na gornju etažu mogu se smjestiti spavaće sobe, što obiteljima s više članova pruža dojam privatnosti. Pored toga, dvoetažni stanovi stvaraju dojam da živite u kući, da imate više prostora.

Ali, ovo je super rješenje i za male prostore koji imaju visoki strop. Nestandardna visina stropa daje mogućnost da se stvori dodatna etaža i formira nova prostorija. Nekada je ta visina manja od potrebne za nesmetano hodanje i potrebno je sagnuti se, no i tada je to prostor koji se može iskoristiti za skladištenje ili primjerice spavanje.

 

FOTO: HEMNET

U ovom slučaju visina gornje etaže bila je dovoljno velika da se vlasnik može uspravno kretati po njoj. Prostor je osmišljen kao spavaća soba s radnim kutkom i mjestom za odlaganje knjiga i odjeće. Do spavaće sobe na galeriji vode stepenice iz dnevnog prostora – male kuhinje i boravka. Na donjoj etaži nalazi se još kupaonica s tušem.

FOTO: HEMNET

Stan ukupne površine 41 četvorni metar nalazi se u Malmöu u Švedskoj, u staroj zgradi izgrađenoj 1935. Visoki stropovi prisutni u ovakvim starim stanovima omogućili su stvaranje spavaće sobe na galeriji.  Spavaći prostor nije zatvoren zidovima kako bi dobio prirodnu svjetlost s velikih prozora koji se protežu sve do stropa odnosno gornje etaže.

FOTO: HEMNET

Prostor je iskorišten maksimalno – kuhinja po mjeri smjestila se ispod kosine stepeništa, a u kutu iza nje je kupaonica. Moderan dekor u uređenju poigrava se neutralnim tonovima i to je mjesto gdje se odmah osjećate opušteno i ugodno.

FOTO: HEMNET

No postoji još nešto što nedostaje da ovaj stan bude savršen – stol za blagovanje. Iako je prostor mali, trebalo je ipak osmisliti neki sklopivi ili manji blagovaonski stol ili ga primjerice staviti umjesto fotelje.

FOTO: HEMNET
Komentari