Mali stan s jarkim detaljima

Mali stanovi i kuće uvijek su pravi izazov za uređenje. Koliko su lijepi, šarmantni i udobni, toliko su nerijetko i zahtjevni za osmišljavanje. Zato vam otvaramo vrata malenog mladenačkog stana u kojem smo iskoristili niz pametnih rješenja, a gotovo sve možete i sami primijeniti na svom domu.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Ivana Niskota

Dnevni boravak s kuhinjom i dijelom za blagovanje najveća je prostorija u stanu, a ujedno i najzahtjevnija. Klasični blagovaonski stol smo zaobišli zbog nedostatka prostora, a cijela konstrukcija nastavlja se na zid s TV jedinicom. Stolić u dnevnom boravku u sebi krije prostor za spremanje stvari, a sofa se može razvući i osigurati dodatan ležaj. Ovakvi multifunkcionalni komadi namještaja uštedjet će vam i prostor i novac u stanu, pa su odličan izbor ako muku mučite s manjkom prostora.

Foto: Darko Mihalić
Foto:Ivana Niskota

Općenito, imate li problem s manjkom prostora, razmislite je li vam klasičan blagovaonski stol uopće potreban. Mladi parovi ili poslovni ljudi koji ionako rijetko jedu kod kuće mogu uštedjeti puno prostora ako funkciju stola “prebace” na šank ili kuhinjski otok. Ako ipak ne možete bez stola, neka svakako bude na razvlačenje i po mogućnosti okrugao.

Prvi dojam o stanu, ali i vlasniku, stječe se već u predsoblju i hodniku. Upravo je to prostorija koja će prva dati naslutiti što se krije u ostalim prostorijama. Zato smo se pobrinuli da ovaj prostor bude maksimalno iskorišten i govori samo najbolje. U velik ormar izrađen po mjeri smjestili smo perilicu za rublje jer je kupaonica ipak bila premala. S jedne strane, tako smo je sakrili od pogleda, a s druge, preostalu smo kvadraturu za kupaonicu mogli maksimalno iskoristiti. Poigrali smo se pločicama i sanitarijama iz raznih linija i tako izbjegli dosadan salonski izgled kupaonice.

Foto: Darko Mihalić
Foto:Ivana Niskota

Poseban izazov bila je spavaća soba od svega sedam četvornih metara. Ondje smo se oslonili na namještaj po mjeri. Cijeli jedan zid iskoristili smo za ormar i radni kutak koji kao da se stapa sa zidom. Zanimljiva je niša koju smo izradili jer služi kao rasvjeta, noćni ormarić i detalj u prostoru.

Dodatni savjeti
Svakako razmotrite investiranje u izradu po mjeri jer ćete tako maksimalno iskoristiti svaki centimetar. Dugoročno je to isplativa investicija. Od velike pomoći su i višenamjenski komadi namještaja koji osiguravaju dodatan prostor za spremanje, ležaj ili nešto treće. No, ono najvažnije jest da je prostor svjetao i raščišćen. Svaka suvišna stvar samo stvara nered i narušava izgled. Ipak, to ne znači da se ne možete poigrati stilom uređenja – prednost malih stanova jest što vam ne treba puno. Tek pokoji komad namještaja i kakav upečatljiv detalj bit će dovoljni da vaš malen životni kutak dobije stilsku točku na i.

Komentari