Kad je slavni slikar inspiracija: dvosobni stan pretvoren u vedar i dinamičan trosobni

Slavne kolorističke kompozicije nizozemskog slikara Pieta Mondriana bile su inspiracija za uređenje trosobnog stana u novogradnji koji je prije intervencije dizajnera bio dvosobni!

 


Geometrijska polja u paleti živih boja koja su proslavila slikara Pieta Mondriana poslužili su kao temeljna inspiracija za uređenje stana od 63 kvadrata u novogradnji. Dodatna posebnost stana, i to ona praktične prirode, jest da je stan intervencijom dizajnerice Ksenije Miškević dobio još jednu spavaću sobu.

 

Prvotni tlocrt je na površini od 63 kvadrata imao isplaniranu samo jednu spavaću sobu što nije ispunjavalo potrebe vlasnika i za dječjom sobom. Tako je manji dio dnevnog boravka odijeljen i u njemu je stvorena spavaća soba, a veliki saveznik bila je činjenica da prostorija ima dva prozora pa je dijeljenjem svaka dobila po jedan.

Foto: Sergej Pilipović

Druga, ‘službena’ spavaća soba, budući da ima veću površinu, postala je dječja. Gipsane pregrade, kao i vrata, obloženi su drvenim pločama u različitim bojama, inspirirane Mondrianovim slikama. Vrata su ustvari skrivena u ‘Mondrianovom’ mozaiku pa izgledaju kao integralni dio kompozicije. Sve boje s kompozicije provlače se stanom.

Foto: Sergej Pilipović

Tako je dvosobni stan postao trosobni, s dnevnom zonom koja je otvoreni prostor. Pritom je napravljen mali kompromis – dnevni boravak više nema izlazak na lođu kao što je imao do sada. No, vlasnicima to nije nimalo smetalo jer im je stvaranje dodatne sobe bio prioritet.

Foto: Sergej Pilipović

Dnevna zona sastoji se od kuhinje sa šankom koji služi i kao blagovaonski stol te sofe i tv zida, dok je roditeljska spavaća soba dobila, uz krevet i ugradbeni ormar mini radni kutak koji se nalazi kao niša unutar ugradbenog ormara.

Foto: Sergej Pilipović

Skladišni prostor nalazi se i u hodniku te dječjoj sobi, a i kupaonica kao i gostinjski toalet imaju ormariće za pohranu.

Foto: Sergej Pilipović
Komentari