Staro i novo zaodjenuto u industrijski štih: čarobni stan s prijelaza stoljeća plijeni svojim šarmom

Starinski stan star oko 125 godina primjer je kako se adaptacijom ne treba izgubiti autentičnost te kako se može kombinirati nekoliko stilova u jednom prostoru.

 


Predstavljamo vam starinski stan od 70 četvornih metara u švedskom gradu Halmstadu, smješten u zgradi koja datira s prijelaza 19. na 20. stoljeće. Stan je prije nekoliko godina doživio adaptaciju. Sada je savršen primjer uređenja koje spaja dva razdoblja, izvorno, staro preko jednog stoljeća i suvremeno, usmjereno prema skandinavskom dizajnu.

Foto: Hemnet

Moderniji i funkcionalniji stan nakon adaptacije

Interijer je adaptacijom postao moderniji i funkcionalniji, što je izvrsno osvježenje za ovaj prostor koji je osmišljen do posljednjeg detalja. Međutim, nastojalo se u svim segmentima zadržati i ono nešto autentično. Dodatak tome je industrijski stil pa su otkrivene cigle u dijelu dnevne zone – boravku i kuhinji.

Foto: Hemnet

Poput industrijskog lofta

S obzirom na opeku, ovaj obnovljeni starinski stan podsjeća na industrijski loft, s otvorenim prostorima i metalnom pregradom koja odvaja kuhinju od dnevnog boravka. Tome ugođaju su uvelike doprinijeli rasvjeta, crni akcenti od drveta i metala u stanu te veliki prozori s pregradama i bez zavjesa.

Foto: Hemnet

Starinski štih

Stan se osim dnevne zone, sastoji još od hodnika, kupaonice te dvije sobe – spavaće i radne koje su s druge strane hodnika. Kako bi se zadržao starinski štih, vlasnici su u stanu ostavili neke stare komade namještaja. Prije svega – vitrine u hodniku, ormara u spavaćoj sobi, lustera u hodniku, tapeta u kuhinji i kamina u kutu dnevne sobe. Tu su i visoki stropovi koji naglašavaju starinski ugođaj.

Foto: Hemnet
Foto: Hemnet

Moderan raspored u stanu

Modernost se prije svega očituje u novom rasporedu u kojem su povezane kuhinja i dnevni boravak u jednu prostoriju. Kuhinja je od svih prostorija najmodernija – jednostavnih, ravnih linija, bez gornjih elemenata i s modernom crnom napom čini otvorenu dnevnu zonu zanimljivijom i slojevitijom.

Foto: Hemnet

 

Komentari