Vodimo vas u Toskanu: kuća koja odiše luksuzom i jednostavnošću

Panoramski pogled, plavo nebo i divni brežuljci vode do ove kuće smještene u srce Toskane. Casa Novina smještena je na vrhu brežuljka s kojeg se pruža pogled na Val’d Orciu u provinciji Siena.


Ovo arhitektonsko djelo nastalo je zahvaljujući arhitektici Florenciji Costi koja je, nakon što je srušila staru ruševnu zgradu osmislila i sagradila sadašnji dom, nadahnut srednjovjekovnom arhitekturom tipičnom za podneblje u kojem se nalazi.

toskana-vrt.jpg
FOTO: AD

Za gradnju kuće korištena su tri glavna elementa povezana s Val d’Orciom: opeka, kamen i drvo. Rezultat je arhitektura koja djeluje veličanstveno i istovremeno jednostavno, u skladu sa starinskim građevinama tog područja.

Na posjed se dolazi dugim privatnim putem koji vodi do okruglog ulaza ispred ozbiljne kamene fasade koja usporava ritam onih koji dolaze do kuće. Okoliš je uređen većinom autohtonim vrstama, a ispred ulaza ostao je drevni bunar – svjedok duge povijesti imanja.

vila-toskana.jpg
Foto: Molteni Group

Nenametljiv namještaj, čiste forme, simetričan dizajn i prirodni materijali osiguravaju da nijedan element kuće ne prekida dijalog s krajolikom, kaže vlasnik Tomaso. Studio Qart Progetti iz Firence uredio je interijer i okoliš, koji je u potpunosti u skladu s mjestom gdje se ova divna vila nalazi.

toskana-interijer.jpg
FOTO: AD

Još jedan bitan element ovog posjeda je i travertinski bazen, koji je predstavljao brojne izazove prilikom dobivanja dozvola zbog lokalnih propisa koji štite krajolike doline. Umjesto beskrajnog ruba, bazen je bio inspiriran termalnim bazenom u obližnjim toplim izvorima Bagno Vignoni i fontanama gdje su nekada pile domaće životinje. Oko bazena nalazi se namještaj tvrtke Molteni&C, a ispod pergole komadi tvrtke Ethimo. “Svojom gotovo manastirom jednostavnošću, rezerviranošću i kontroliranošću, kuća nije mogla drugačije nego postojati u harmoniji s ovom surovom i prekrasnom dolinom”, izjavljuje Tomaso.

soba-toskana.jpg
FOTO: AD

Svaki pojedini prozor dizajniran je da pokazuje brežuljke i sela oko kuće kao da su slike. Tu je i upotreba materijala poput travertina, u kuhinji i bazenu te na prozorskim pragovima. Hrast preuzima glavnu ulogu u interijerima, počevši od dvostrukog stubišta i visokog stropa atrijskog prostora.

kuhinja-toskana.jpg
Foto: AD

Sve u kući govori o povijesti, uključujući i suho naslagane zidove od kamena. Prostrana centralna dvorana postaje os oko koje se vrti unutarnji krug kretanja, uključujući dvostruko stubište koje vodi na gornje katove. Dnevni boravak opremljen je dizajnerskim komadima; naslonjačem Round D.154.5, stolićem Panna Cotta i stolicama Woody, sve tvrtke Molteni&C.

toskana-vila.jpg
Foto: MOLTENI GROUP

Podrum za vino u prizemlju okreće se oko hrastovog stola spašenog sa gradilišta i knjižnice za vino Libreria del Vino tvrtke Elite To Be. Puno komada namještaja nabavljeno je od lokalnih obrtnika, uključujući kuhinju s hrastovim središnjim otokom i travertinskim radnim stolom. Iz kuhinje se pruža pristup kuhinjskom vrtu u obliku malog amfiteatra zasađenog biljem. Nedaleko, travertinska masažna kada nudi mjesto za slušanje pjeva ptica dok se opušta u toplom vodi pod svodovima dvorišta, prošaranim visokim čempresima.

dnevni-boravak-toskana.jpg
FOTO: AD

 

 

Komentari