VIKENDICA POSTALA STALNI DOM: mlada obitelj s troje djece odlučila se preseliti u svoju kuću za odmor

Španjolska dizajnerica Pia Capdevila potpisuje projekt obnove stare kuće za odmor u Pirinejima. Zadatak joj bio prilagoditi vikendicu ukusima i potrebama obitelji s troje djece ali i svakodnevnom životu, budući da vlasnici namjeravaju stalno živjeti u njoj

 

 

Planinska kućica bila je u posve zapuštenom stanju jer u njoj ništa nije taknuto od izgradnje prije 50-ak godina. Mladi bračni par s troje djece kuću je naslijedio od svojih roditelja te ju je odlučio renovirati kako bi se ona posve prilagodila njihovim potrebama ali i ukusima te svakodnevnom životu budući da se žele trajno preseliti u nju. Kuća je bila dotrajala, ali i previše mračna pa su vlasnici prije svega htjeli obnoviti podove, instalacije, kuhinju i kupaonicu, zamijeniti neke dotrajale komade namještaja te unijeti više svjetla u nju, kako bi izgledala vedrije.

Pored toga, drveni paneli, odnosno lamperija, kojom su obloženi gotovo svi zidovi i stropovi, tijekom godina je promijenila boju pa je i nju trebalo obnoviti brušenjem pa onda novim slojem boje odnosno laka, dok je dio pobojan u bijelu i sivu boju. Drveni oblozi sada izgledaju znatno svjetlije, a s njima i cijeli interijer.

Foto: Jordi Canosa

 

No, vlasnici su željeli da kuća adaptacijom zadrži štih toplog doma visoko u planinama. Angažirali su dizajnericu interijera Piu Capdevil koja je nastojala ispuniti njihove zahtjeve, istovremeno zadržavajući rustikalni štih tipičan za Cerdanyu, regiju na sjeveroistoku Španjolske, gdje se vikendica i nalazi. No, da bi više svjetlosti ušlo u interijer i da bi se još bolje iskoristio potencijal pozicije kuće, bili su potrebni dodatni zahvati.

Foto: Jordi Canosa

“Usprkos nevelikoj kvadraturi od 95 kvadrata i kosinama, uspjeli smo od vikendice dobiti modernizirani rustikalni dom, topao, ugodan ali i  suvremen. Zato smo inzistirali da drvene obloge na zidovima i stropu i dalje ostanu, jer su oni tako tipični za ovo područje”, ističe dizajnerica. Jedna od najvažnijih promjena, pored nove kuhinje i kupaonice bila je ugradnja velikog prozora, koji sada ima funkciju staklene stijene koja nudi prekrasan pogled. Ovako eksterijer ulazi u interijer i doista imate dojam da živite na planini. Zbog toga je postojeći vanjski otvor morao biti gotovo dvostruko proširen. No, trud se isplatio jer je pogled neprocjenjiv.

Foto: Jordi Canosa

Drugo rušenje dogodilo se unutar prizemlja gdje je srušen zid koji je dijelio kuhinju i dnevni boravak. Sada je dnevna zona funkcionalan otvoren prostor, a velika peć ravnomjerno ga zagrijava te daje ugodu.

Na katu se nalaze tri sobe, od kojih je jedna za sada pretvorena u igraonicu za djecu te gostinjsku sobu, a druge dvije imaju ulogu spavaonica. Igraonica je inače bila prazna prostorija iznad garaže koja se nalazi pored kuće, a vlasnici su je obnovili kako bi postala funkcionalna te se jednog dana pretvorila u drugu dječju sobu, budući da jedno od djece trenutno spava u sobi s roditeljima.

Foto: Jordi Canosa

Kombinacijom drvenog namještaja i onog od bijelog iverala stvorio su dobar balans rustikalnog i modernog, oplemenjen prirodnim materijalima poput pamuka i vune te akcentima u pastelnim tonovima.

Komentari