MALI STAN NEPRAVILNOG TLOCRTA: 30 fantastičnih kvadrata za mladu vlasnicu

Stara zgrada u Sankt Peterburgu krije mali stan koji je nakon adaptacije, unatoč skromnoj kvadraturi i  nepravilnom obliku postao sjajno moderno gnijezdo inspirirano skandinavskim stilom

 

 

 

Već zbog svoje skromne kvadrature, mali stanovi veliki su izazov za opremanje. A kada se tu pridodaju neka druga ograničenja, onda je posao uređenja znatno složeniji. U malom stanu od 35 četvornih metara, pored kupaonice i hodnika postoje još dvije prostorije – kuhinja i dnevni boravak koje su nepravilnog su oblika. Dodatni izazov je bio stvaranje zasebnog prostora za spavanje, po želji vlasnice. Stoga je ona angažirala dizajnericu Alinu Ursovu i u suradnji s njom uredila svoj novi životni prostor.

Foto: Alina Ursova

Kako zbog tlocrta i oblika prostorija nije bilo moguće proširiti nijednu od prostorija, dizajnerica je predložila da postojeća kuhinja s blagovanjem proširi svoju namjenu i postane dnevna zona. U nju su, pored novih kuhinjskih elemenata i stola za blagovanje, stavljena i mala kutna garnitura te klub stolić. Prostor je dosta skučen, ali sasvim dovoljan za jednu osobu.

Foto: Alina Ursova

Druga prostorija, koja je nekoć bila dnevna sada je spavaća soba i u njoj se nalaze krevet, komoda i radni kutak. Garderobni ormari rađeni po mjeri nalaze se u hodniku u kojem je, kao i u ostatku stana, iskorišten svaki centimetar prostora. Time su svi nedostaci pretvoreni u prednosti.

Tako je kuhinjski blok namještajem po mjeri produžen u ormar s policama, radni stol u komodu za rublje i posteljinu a zid iza WC školjke pretvoren u ormarić za odlaganje, dok je prostor ispod umivaonika iskorišten za perilicu.

Foto: Alina Ursova

Pored zahtjeva za zasebnim prostorom za spavanje, vlasnica je željela da stan bude u skandinavskom stilu ali da ima toplinu doma što je postignuti nježnim pastelnim tonovima koji se nalaze kao akcenti te drvenim površinama.

 

 

Komentari