Šarmantni dom mladog arhitekta: staro i novo u savršenoj harmoniji

Vodimo vas u stan mladog arhitekta Juana Montoliua u Valenciji. Trosobni stan smješten je u zgradi koja datira iz 1920. godine, te su se prilikom renovacije nastojali sačuvati izvorni elementi

 


Posebnost ovoga stana jest očaravajuća kombinacija minimalističkog i modernog stila i tradicionalnih, izvornih elemenata. Za ovakav sjajan spoj zaslužan je njegov vlasnik Juan Montoliu, arhitekt i vlasnik studija Montoliu Hernández.

U zgradi smještenoj u španjolskoj Valenciji, rađenoj u 20-im godinama prošlog stoljeća, stan je tijekom adaptacije postao funkcionalan i moderan, ali je sačuvao prekrasne originalne elemente, kao što su tipične šarene cementne pločice (poznate i kao hidraulične pločice), svodove na stropovima, grede i stare cigle koje su naknadno obojene bijelom bojom kako bi se postigla veća svjetlost.

Foto: Javier Ferrer

Cilj projekta bio je vratiti i naglasiti ljepotu kuće kombinirajući tradiciju i inovacije te postići da u stan uđe što više prirodnog svjetla. Za to je bilo potrebno premještanje kupaonice i ostave u središte stana, kako bi se povećala dnevna svjetlost u ostatku prostora.

Dnevne prostorije – kuhinja, blagovaonica i boravak povezane su sada u otvoreni prostor što, uz pomoć bijele boje čini dojam većeg prostora.

Foto: Javier Ferrer

Arhitekt je htio otkriti opeku ispod žbuke, kao i stropne grede koje su kombinacija metalnih i drvenih greda te su bile u savršenom stanju.

Kombinirajući tradiciju, izradu i dizajn, istaknuo je izvorne volumene, otkrivajući ispod žbuke i stropnih stropova sa svodovima, mješovitu strukturu metalnih greda i drvenih greda u savršenom stanju.

Foto: Javier Ferrer

Restaurirane su i hidraulične pločice, originalne iz 1920-ih – izvađene su, obrađene i preuređene te daju karakter svakom pojedinom prostoru. Na ovaj način pod postaje glavna poveznica i te element koji daje toplinu nasuprot bijelih zidova, stropova i namještaja te detalja u crnoj boji.

Ova kombinacija starog i novog prisutna je i u sadržaju koji kombinira antikvitete i industrijski namještaj s ostalim suvremenijim elementima.

 

 

Komentari