Prostran zagrebački stan za mladu obitelj

Prostran obiteljski stan od čak 120 kvadrata nastao je spajanjem dvaju manjih stanova i jedan je od posljednjih u nizu projektata s potpisom studija Mirjana Mikulec interijeri.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Klijenti su pred naš tim postavili niz zahtjeva i želja koje je valjalo uzeti u obzir prilikom osmišljavanja idejnog rješenja, a potom i izvedbenog projekta. Jedna od želja bilo je stvaranje rasporeda prostorija koji bi podrazumijevao da dnevni boravak i pripadajuća biblioteka budu namijenjeni samo njima, odnosno intimni dijelovi stana dok su pak blagovaonica, kuhinja i prostor za druženje s gostima centralne društvene prostorije.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Planiranje interijera u određenoj su mjeri otežavali nosivi zidovi koji se, spajanjem dvaju nekad zasebnih stanova, nisu nalazili na idealnim pozicijama. Samim tme diktirali su da se interijer u određenoj mjeri prilagodi takvim zadanim okvirima.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

S obzirom da je vlasnica ljubiteljica neutralnog kolorita to bila i osnovna misao vodilja prilikom određvanja palete koje će vladati prostorom. Kako bismo izbjegli monotonost, bijela, siva i bež boja razbijene su korištenem plave boje. Ona se proteže u pojedinim komadima namještaja i dekoru čitavog stana.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Posebna je pozornost pridana rasvjeti. Kvadratura je zahtijevala pomno planiranje rasvjete, osobito u dnevnom boravku koji se prostore na dvadesetak kvadrata. Tako su u prostoru svoje mjesto pronašli ne samo primarni izvori svjetla, već i oni ambijentalni, zaslužni za stvaranje atmosfere. Uz podne i stolne lampe ili pak popularne visilice, kao dekorativno-rasvjetni element u dnevnom boravku posebno se ističu paneli s dekorativnom mahovinom u kombinaciji s pozadinskom LED rasvjetom.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Isti je recept primijenjen i na ugradbenom ormaru koji zauzima jedan zid u dnevnom boravku i nalazi se podalje od izvora prirodne svjetlosti. LED rasvjeta postavljena je pri vrhu i dnu po mjeri izrađenog elementa kako bi ovaj, relativno taman dio prostorije bio adekvatno osvjetljen.
S obzirom da su vlasnici željeli akvarij s ribicama učiniti sastavnim dijelom dnevnog boravka, integriran je u prostor dnevnog boravka. Smješten je unutar jednog od zidova. Zid je to koji vizualno dijeli radni prostor od biblioteke i prostora za druženje i zabavu, ali prozirnost fronti akvarija istovremeno ga spaja i čini dijelom cjeline.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Kuhinja se prostore na svega šest četvorna metra, a dinamiku i osobnost daje joj igra dubinom i dužinom fronti, kao i materijalima. Neutralan je kolorit vješto podignut korištenjem svjetlucavih površina i dekora – tako kuhinjski zid krasi mozaik u bakrenim tonovima, baš kao i rasvjetna tijela iznad šanka i detalje.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Vlasničina omiljena plava boja posebno dolazi do izražaja u blagovaonici, gdje se pojavljuje na stolcima. Odabirom modela stolaca i stola postignuta je zanimljva igra ispreplitanja metalnim postoljima koja stvara dinamiku. Motiv s tapete koja krasi zid decentno je imitiran i odabirom visilica koje oblikom podsjećaju na maslačak.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Cjelokupan prostor rezultat je višemjesečnih radova i planiranja koji nisu tekli uobičajenim tempom, no svakako su ostavili i više nego dovoljno vremena za osmišljavanje svakog centimetra impresivnog interijera koji mladoj obitelji odnedavno predstavlja topli dom.

Više fotografija pogledajte u našoj galeriji.

[

 

Komentari