Prozračno, vedro i dinamično: idejno rješenje stana za mladu obitelj iz Zagreba

Donosimo prijedlog uređenja prostranog stana za mladu četveročlanu obitelj koja je poželjela na njihov novi dom bude u veselim pastelnim tonovima, istovremeno prozračan i moderan.

 

 

Četverosobni stan u zagrebačkoj novogradnji zauzima površinu od 100-tinjak četvornih metara, a njegovi vlasnici, obitelj s dvije kćeri, angažirali su studio Mirjana Mikulec interijeri za uređenje svoga novoga doma.

Mlada obitelj željela je vedar i prozračan dom kojim se provlače pastelni tonovi i stvara dojam mekoće, tako da se stvori dojam poput akvarela, slikarske tehnike koja upotrebljava vodene boje, pa je dojam upravo prozračan i transparentan. Jedina prostorija gdje su pasteli intenzivniji i s odmakom od prozračnosti je dječja soba, jer su tako poželjele njezine dvije male stanovnice.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Budući da je riječ o novogradnji, vlasnici su smatrali da nije potrebno mijenjati ništa u tlocrtnom rasporedu, kao ni podne obloge i  kupaonicu. Jedinu dvojbu imala je vlasnica oko zidne keramike u kuhinji, no na koncu joj je studio Mirjana Mikulec predložio boje i uzorke usklađene s postojećom keramikom, tako da se odustalo od mijenjanja zidne obloge.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Stan se sastoji od dnevnog boravka u kojem je i blagovanje te povezanog s kuhinjom, zatim tri spavaće sobe, kupaonice te dva eksterijerna prostora – galerije i terase. Jedna od spavaćih soba zamišljena je, na prijedlog vlasnika, kao radna i gostinjska, s namjerom da se jednoga dana pretvori u drugu dječju sobu. Za sada je zamišljeno idejnim prijedlogom da djevojčice, zbog svoga uzrasta, dijele sobu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Specifičnost stana je što se u njega ulazi kroz galeriju, svojevrsni pretprostor koji dijeli zajedničko stubište od ulaza u stan. Kako je to prostor koji koriste samo vlasnici, osmišljen je neka vrsta hodnika ostakljenog cijelom dužinom i s pogledom na ulicu, u kojem se nalazi skladišni prostor, klupica za skidanje obuće, ogledalo i nekoliko dekorativnih detalja. Tako se dio sadržaja hodnika preselio u pretprostor, a hodnik se mogao iskoristiti za dodatni skladišni prostor, a namještajem po mjeri sakriveni su bojler, sat za struju… S druge strane stan ima veliku dugu terasu na koju se izlazi iz dnevnog boravka i dviju spavaćih soba.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

 

Komentari