STAN KOJI VOLI ZELENU: stilski i funkcionalni sklad u divnom obiteljskom domu

Zelena je uvijek prisutna u interijerima, a vole je uglavnom oni koji žele svježinu, smirenost i dašak prirode u svome domu. Zavirite u stan u kojem su gotovo u svim prostorijama prisutni zeleni tonovi.

 


Dok se većina nas ipak priklanja neutralnim svijetlim nijansama poput bijele, bež i sive ili pak tamnoj, antracit sivoj, tamne boje imaju svoje vjerne poklonike. Prije svega to su plava i zelena, koje su vrlo zahvalne za neke komade namještaja poput sofa ili stolica za sjedenje. Isto tako, rado ih stavljamo na zidove, i to one akcentne.

Ovakve tamne boje mogu se staviti i na sve zidove u interijeru, ali je tada potrebno paziti da prostor ne izgleda skučeno i da se tako ne smanji količina svjetlosti. Tamne nijanse na svim zidovima preporučuju se u velikim prostorijama kao i onima s visokim stropovima. Primjerice, građanski stanovi mogu podnijeti jako tamne nijanse ili primjerice tapete s upečatljivim tamnim uzorcima.

Foto: Planete Deco

Zelena je ona nijansa koju će vam i psiholozi, a ne samo dizajneri rado preporučiti jer pozitivno utječe na raspoloženje. Djeluje osvježavajuće i smirujuće te ju mnogi stavljaju u spavaće sobe. U posljednje vrijeme vrlo su popularne kuhinje u kadulja zelenoj kao i posve tamnoj, tz. šumskoj zelenoj.

A zelene sofe su oduvijek prisutne u dnevnim boravcima, kao i zeleni tapecirani kreveti s uzglavljem – to je klasik s kojim ne možete pogriješiti i koji će i za 10 godina izgledati aktualno.

Foto: Planete Deco

No, kako većina nas voli igrati na sigurno, zelena je još uvijek boja koja nije za svakoga. Možda se nakon ovoga članka i inspiracije koju nudimo – jednog švedskog stana, odvažite da barem u detaljima unesete zelenu u svoj dom.

Foto: Planete Deco

U urbanom okruženju ona je izvrstan recept za unošenje prirode, te nas podsjeća na šume, livade… Zelena je stoga odabrana kao zajednička nit u ovom modernom stanu od 75 kvadrata.

Foto: Planete Deco

Stan ima vrlo dobar, suvremen raspored u kojem se s jedne strane u otvorenom prostoru nalazi dnevni boravka s kuhinjom . Iz dnevne zone izlazi se na terasu od 10 kvadrata te u spavaću sobu. Hodnik dalje vodi u kupaonicu te dvije spavaće soba i još jednu mini kupaonicu od 3 kvadrata.

 

 

Zelena se ovdje nalazi u gotovo svim sobama, ponekad u kombinaciji s drugim bojama poput šafrana (prekrasan spoj koji podsjeća na boje juga). Iako je za kuhinju 0dabrana ‘ziheraška’ bijela, zidovi su ipak svijetlozeleni. Jer jednostavnije je, kada se umorite od uređenja interijera, promijeniti boju zida, neke dekoracije ili manjeg komada namještaja, pa i sofe, nego kuhinjskog namještaja.

Foto: Planete Deco

Ugodna terasa zaokružuje ovaj stan skladnih proporcija i dizajna. Biste li bili spremni prihvatiti ovu lijepu, opuštajuću boju?

Komentari