ČUDO OD 25 KVADRATA: pogledajte kako je tekla transformacija ovog malog stana

Garsonijera u Parizu od svega 25 četvornih metara doživjela je temeljitu renovaciju te postala izvrsno osmišljen i isplaniran prostor u kojem ne nedostaje stila i svih potrebnih sadržaja

 


U širem centru Pariza nalazi se mali stan čiji izgled nakon renovacije zaslužuje svaku pažnju. Oduševljeni smo načinom kako je u malo kvadrata dobiven odvojeni spavaći prostor te kako je svaki centimetar iskorišten.

Upravo to su i bili zahtjevi vlasnika stavljeni pred studio Marque de fabriq koji je stoji iza projekta preuređenja.

Ovaj stan vlasnici su namijenili za najam, tako da puno prostora za skladištenje nije bilo potrebno, kao ni veći prostor za blagovanje. No, zato je bilo bitno da u stanu bude, pored sofe, krevet te da on, ako je moguće bude barem malo odvojen od ostatka prostora.

Foto: Marque de fabriq

Stoga su bile potrebne preinake u prostoru u smislu obnove i premještanja instalacija, obnove zidova i podova s novim oblogama, novom vanjskom stolarijom te izgradnje pregrade u kombinaciji od gipsanih ploča i stakla za spavaći dio.

Foto: Marque de fabriq

Budući da je kupaonica bila premala i u njoj prije nije postojao umivaonik, nego samo kada i školjka, ona je proširena na mjesto nekadašnje kuhinje. Kuhinja je sada uža, ali produžena prema mjestu gdje je dvosjed.

Odmah do vrata smješten je spavaći dio kojega je trebalo pregraditi gipsanim zidovima. Prostor iznad vrata vješto se iskoristio za izgradnju ormarića.

Foto: Marque de fabriq

Odmah s ulaza pruža se pogled na dio spavaće ‘sobe’ te dnevni prostor. Iako su oba minimalna, imaju sve potrebno. Dnevni dio sastoji se od dvosjeda, stolića, komode i detalja. Kako bi se mogla otvarati i ne zauzimati dragocjeni prostor, odabrana je komoda s kliznim vratima.

Set klub stolića vrlo je praktičan, jer se, po potrebi mogu micati.

Foto: Marque de fabriq

Iako je odmah do ulaza, spavaći dio ipak ima malu privatnost zbog uskog zida koji dijeli ova dva prostora. Pored kreveta, u spavaći dio uspio je stati ormar rađen po mjeri, koji se proteže iznad kreveta te uske police za detalje i praktične sitnice.

Foto: Marque de fabriq
Komentari