Autolimarska radionica kraj Velike Gorice pretvorena u plesni studio, a pored nje sagrađena montažna kuća

Stilstica interijera Suzana Strunjak pomogla je svojim prijateljima pretvoriti staru tatinu limarsku radionicu u plesni studio te urediti montažnu kuću koja je nastala na mjestu stare koja je, zbog nestabilnih temelja, srušena.

 


U okolici Velike Gorice nalazi se obiteljska kuća i plesni studio. Na istome mjestu bila je ne tako davno autolimarska radionica i stara obiteljska kuća koja je jednim dijelom bila i drvena, baš onakva kakve viđamo u Turopolju.

Za ovu preobrazbu zaslužna je i stilistica interijera Suzana Strunjak, koja je inače prijateljica mlade vlasnice. Njezin otac je pored obiteljske kuće imao i limarsku radionicu, a plan je bio pretvoriti je u mjesto za plesno educiranje. Drugi plan je bio obiteljsku kuću iz 50-ih godina prošlog stoljeća renovirati kako bi postala moderno i ugodno mjesto za život.

No, plan nije mogao biti ostvaren u cijelosti…

FOTO: PRIVATNI ARHIV

KUĆU NIJE BILO MOGUĆE OBNOVITI

“Kuća je bila prizemnica s jednom prostorijom izvedenom u tradicionalnoj turopoljskoj drvenoj gradnji. Nakon pregleda stručnjaka i izvođača radova, zaključeno je da kuću neće biti moguće obnoviti, jer niti temelji nisu adekvatni. Dogovorom sa investitoricom, odlučeno je kuću srušiti i izgraditi od temelja  blokovima, naravno poštujući zadane gabarite navedene u građevinskoj dozvoli”, objašnjava stilistica interijera Suzana Strunjak.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
FOTO: PRIVATNI ARHIV

Drveni dio kuće nije se mogao zadržati, ali barem jesu stare hrastove grede ispod nadsvođenog stropa u open space prostoru kuhinje-blagovaonice-boravka.

Ovaj kompromis građenja montažne kuće donio je nove benefite: novi, bolji tlocrtni raspored prostorija, prilagođen modernom življenju i potrebama investitorice.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

RASPORED U MONTAŽNOJ KUĆI

Orijentacija kuće je, otkriva Suzana Strunjak, sjever-jug, – kuhinja, kupaonica i radna soba gledaju na sjever i ulicu, a boravak i spavaća soba na mirni dio vrta.

Na površini od oko 100 kvadrata nalaze se hodnik, kupaonica, radna soba, spavaća soba i velika otvorena dnevna zona u kojoj su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak s izlazom na terasu.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

Velika spavaća soba je pregradnim zidom podijeljena na spavaći dio i walk-in ormar.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG STILA I RUSTIKE

Uređenje je kombinacija industrijskog stila koji je toplinu dobio rustikalnim elementima.

“Zbog reorganizacije budžeta uzrokovanog neplaniranim građevinskim radovima, pri uređenju, poslužili smo se makeoverom pojedinog namještaja, te upotrebom postojećeg”, otkriva dizajnerica.

To je, pored uštede u financijama, donijelo interijeru poseban šarm i toplu atmosferu doma.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

STARA HRASTOVA VITRINA POBOJANA U CRNO

Tako je sastavni dio boravka postala hrastova staklena vitrina, obojana u crno, a koja je postala savršen izložbeni prostor za naslijeđeni kristal. Okrugli bijeli stol postao je crn, a drvene stolice bake i djeda, dobile su novo ruho i tapecirung. Isto tako  je foteljama  popularnim sedamdesetih prošlog stoljeća, udahnut novi život, a  poklonjeni stakleno-drveni  stolić iz bijele prešao u crnu boju.

Noćni ormarići iz 30-ih godina potpuno su renovirani i idealno poslužili za noćnu lampu ili knjigu.

FOTO: PRIVATNI ARHIV

Kako je vlasnici plava omiljena boja, tako da za tapeciranje fotelja i blagovaonskih stolica odabran tamno plavi pliš, a ta boja postala je polazišna točka za dekoraciju zidova, dekore…

Pregradni zid u spavaćoj sobi načinjen je od parketa, a izveden je rukama vlasnice i njene tete.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
Komentari