Stan koji voli klasiku i opeku: ugodan, funkcionalan dom koji ne bježi od trendova

Industrijski te klasični stilovi poput mid centuryja ili art decoa doživjeli su svoj veliki povratak u interijere prije nekoliko sezona. Dizajneri ovim trendovima predviđaju dugi vijek, naročito ako ih kombiniramo.

 


Opeka u interijerima dugo nije bila tako poželjna obloga, i to zahvaljujući povratku industrijskog stila, ali i rusike u interijere. Mnogi prilikom renovacije skidaju sloj žbuke kako bi otkrili pomalo ruiniranu ali postojanu ljepotu ovog materijala. Također su brojni i oni koji na postojeće zidove stavljaju novi sloj opeke (klasičnih dimenzija ili tankih kao keramičke pločice) ili neki prilično uvjerljiv dekor koji izgleda kao prirodna opeka.

Foto: Esny/ via Planete Deco

Pored opeke, obloge koje se traže i koje uživaju veliku popularnost su štukature, ukrasne zidne i strope lajsne koje prizivaju klasiku u interijer. Sve to, kao i mnoge druge elemente koji karakteriziraju spomenute stilove zatekli smo u ovom starinskom stanu s visokim stropovima.

Foto: Esny/ via Planete Deco

Staklena pregrada s crnim profilima, drvene, bakrene i crne površine unose industrijski stil, dok kamin, klub stolići, komode, police i baršunom presvučen krevet i sofa kao i zlatni akcenti donose klasiku.

Foto: Esny/ via Planete Deco

Riječ je o stanu u zgradi koja datira iz 1908. godine i nalazi se u centru Stockholma. Površine 63 četvorna metra, stan je doživio sitne preinake kako bi u potpunosti odgovarao stilu života njegovih vlasnika. To se prije svega odnosi na spavaću sobu koja je podijeljena na dva dijela kako bi se dobio dnevni i spavaći dio unutar jedne prostorije.

Foto: Esny/ via Planete Deco

Kuhinja i blagovaonica zauzimaju veliku površinu, što je vlasnicima bilo bitno jer rado borave u ovoj prostoriji. Također, vole kuhati te rado pozivaju goste pa su ovu prostoriju zamislili kao mjesto druženja. Stoga pored kuhinjskog otoka, imaju i veliki stol s klupama, a dio prostorije iskoristili su kao kutak za čitanje i odmor.

Foto: Esny/ via Planete Deco

Druga velika preinaka u stanu odnosila se na dio hodnika u kojem je napravljena garderoba a na njoj mjesto za spavanje do kojih se dolazi ljestvama. Ovo je bilo moguće s obzirom na nestandardnu visinu stropa, tako da je ona fantastično iskorištena. Visina stropa omogućila je i obilje prirodnog svjetla u stanu koje dopire sve do spavaće sobe.

 

Foto: Esny/ via Planete Deco

 

Komentari