Bivši polaznik škole Mirjane Mikulec pokazao nam je svoj prvi projekt, uređenje stana u Puli

Intervjuirali smo Oskara Mendicu, bivšeg polaznika Škole za dizajn interijera Mirjana Mikulec, koji je preuredio svoj stan u Bubimir stilu, otvorio studio za dizajn interijera, promijenio adresu… Sve o tome kao i odluci da krene novim profesionalnim putem te planovima za budućnost saznajte u nastavku!

 


Potaknut željom za kreativnijim poslom, Oskar Mendica preselio se iz Pule u Zagreb kako bi postao dizajner interijera.

Osim što voli društvene igre, stolariju i sport, Oskarova strast su i interijeri. Uvijek je želio probati nešto novo, proširivati svoje znanje i primijenjivati ga, a upisivanjem programa dizajner interijera u Školi za dizajn Mirjana Mikulec ušao je u potpuno novi svijet uređenja interijera.

Foto: Privatni arhiv

 

Po struci inženjer građevine, sa željom da se bavi interijerima, našao se pred dilemom: upisati studij arhitekture u trajanju od nekoliko godina ili školu dizajna interijera koja provodi dva programa, Stilist i Dizajner interijera, svaki u trajanju jedne akademske godine.

Nakon pomnog istraživanja svih opcija i razbijanja vlastitih predrasuda poput one da dizajneri interijera biraju samo boje, odabir je pao na Školu za dizajn interijera Mirjana Mikulec.

Postavili smo mu nekoliko blic pitanja vezanih za školu dizajna koju je pohađao, njegov prvi projekt inspiriran crtanim filmom Bubimir, planove za budućnost…

Na kraju, zavirite u njegov ‘Bubimir’ stan u Puli kojeg je uredio!

Projekt: Linija Interijeri / Foto: Boris Čekada

1. Zašto je odabir bila baš Škola za dizajn interijera Mirjana Mikulec?

Osim što je program specijaliziran za dizajniranje interijera od početka do kraja, glavna prednost su profesori koji su zaposleni u struci predmeta koji podučavaju u školi. Primjeri iz prakse koji su meni bili jako bitni jednako su vrijedni kao i teorijski dio predavanja te su se pozitivno odrazili na kvalitetu materije.


2. Što bi istaknuo kao najbolje iz Škole?

Teško mi je izdvojiti samo nekoliko stvari jer je znanje koje sam dobio kompletno i u potpunosti primjenjivo u praksi. Iako sam imao prethodno znanje iz struke, poseban naglasak stavljam na projektiranje, predmet koji ima najveći broj sati i osnova je cijelog programa za dizajn interijera.
Boje su mi bile totalna nepoznanica te bih istaknuo profesora Davora Vilupeka koji je prenio znanje na sebi svojstven način i uz kojeg sam shvatio i važnost boja u interijeru. Moram spomenuti i profesoricu Ivanu Vončinu koja je u sklopu svog predmeta spojila tekstil, prodaju, marketing i psihologiju. Proširila nam je perspektivu i pokazala na koji način doći do zanimljivih i jedinstvenih ideja pri uređenju interijera.

Foto: Privatni arhiv

3. Što si naučio?

Stil, kombiniranje boja, funkcija prostora, kako prepoznati što klijenti žele i kako cijeli proces izgleda u praksi, što sve treba biti dio projekta. Također, na što se treba fokusirati, koje su najčešće greške i zamke projektiranja za klijenta te sve o nacrtima, detaljima projekata, mjera i dimenzija. Znanje o programima poput AutoCada i Sketchupa sam već imao zbog svoje struke, no svakako su velika prednost za polaznike koji ih nisu prije koristili.

Projekt: Linija Interijeri / Foto: Boris Čekada

4. Kako si primijenio dobiveno znanje?

Analiza korištenja prostora i shema funkcije iz koje proizlazi cijeli projekt uređenja interijera značajno su mi olakšale projektiranje i dizajniranje. Dobiva se širok pogled na prostor i otvaraju se nove mogućnosti i ideje kojih se prije možda ne bih sjetio. Tako sam se i odvažio na preuređenje vlastitog stana u Puli, a primijenio sam znanje i ideje dobivene u Školi za dizajn interijera Mirjana Mikulec.

 


 

Projekt: Linija Interijeri

 

 

5. Reci nam više o uređenju svoga stana u Puli, inspiriranog crtanim filmom Bubimir.

Stan sam htio napraviti funkcionalnijim, logičnijim i svojim, a glavna inspiracija bio mi je omiljen lik iz crtića Bubimir.

Uklonio sam sve staro i dobio čist prostor. Analizom korištenja prostora i orijentacije stana, shvatio sam da je najbolje rješenje zamijeniti pozicije prostorijama. Tako je kuhinja premještena u dio stana koji je cijeli dan obasjan dnevnom svjetlošću, a spavaća soba smještena je u sjenoviti dio stana.
Kada sam definirao prostorije, izazov mi je bio pronaći inspiraciju u stilu Bubimira. Imao sam viziju, no projekte za inspiraciju bilo je nemoguće pronaći! Tu je u primjenu došlo naučeno znanje Sketchupa za isprobavanje nebrojenih kombinacija boja i rasporeda namještaja u 3D-u. Same boje birane su analizom ton karti iz crtića, a njihove kombinacije rađene su na način da budu ugodne oku i nenapadne, budući da se ipak radi o jarkim bojama.

Projekt: Linija Interijeri

Podovi su izvedeni u svijetlim sjajnim pločicama zbog čega stan djeluje prostrano i ugodno. Kuhinja je u karbon sivoj boji, s čistim ravnim linijama kako bi se čim bolje stopila s prostorom, a radna ploča je MDF u nijansi sive koja se savršeno stapa s ostalim bojama u prostoru i terrazzo pločicama na zidu.
Kupaonica je jedini dio stana koji je uređen u klasičnijem stilu, no s dodavanjem detalja u boji i pločica s geometrijskim oblicima,  ona je stilski savršeno povezana s ostatkom stana.

Projekt: Linija Interijeri

6. Što ti je omiljeno u stanu koji si uredio?

Stolice, hodnik i slike. Stolice su stare preko 60 godina, i sam sam ih restaurirao. Drvo na njima je dobilo novi sjaj, a tkaninu za sjedište sam pomno birao dok nisam našao savršenu. Inspiracija za hodnik potekla je iz uvodne špice gdje Bubimir juri kroz dugačak tunel s nepravilnim rubovima, te su stoga namjerno nacrtani iskrivljeni geometrijski lukovi kako bi se izvinula percepcija prostora.

Slike sam radio uz pomoć umjetne inteligencije. Zadao sam željene parametre programu i dobio idealne unikatne slike koje sada ispunjavaju dom drugačijom vibrom.

Projekt: Linija Interijeri / Foto: Boris Čekada

7. U međuvremenu si otvorio i studio za uređenje interijera. Kako si odlučio krenuti solo putem? 

Uvijek sam bio tip osobe koji voli samostalno raditi i otvaranje tvrtke bilo mi je jedino prirodno rješenje.
Volim raditi sam, uložiti vlastito vrijeme i trud i vidjeti rezultate odmah te biti fleksibilan umjesto ograničen pravilima.

 

Projekt: Linija Interijeri / Foto: Boris Čekada

 

8. Koji su ti planovi za budućnost?

Uz primjenu marketinga planiram povećati aktivnosti tvrtke, dobiti nove klijente, kuće, stanove, kafiće ali i idealnog klijenta: rock zvijezdu!


Ako i vi razmišljate o promjeni zanimanja ili želite napokon ostvariti svoje snove na području dizajna, više možete doznati na web stranici ili se javiti direktno na mail skoladizajna@mmi.hr.

Upišite se i vi, te napravite prvi korak prema karijeri o kojoj ste oduvijek sanjali.

Komentari