UGODNO I PROZRAČNO: odlično uređen stan s neobičnim ulazom i mini vrtom

Stara zgrada krije u svome prizemlju krije trosobni stan, ugodan i moderan dom tročlane obitelji. Iako su sobe uske, vlasnici su uređenjem izvukli maksimum, a u tome im je velika pomoć bila nestandardna visina stropa

 


Uske prostorije često možemo naći u starim stanovima, poput ovoga u koji vas vodimo. Interijer od 70 kvadrata zadovoljava potrebe tročlane obitelji, naročito nakon što je on adaptacijom postao funkcionalniji te se bolje iskoristio prostor. U tome im je veliki saveznik bio strop visine 4,40 metra te veliki vanjski otvori koji su omogućavali dovoljno prirodne svjetlosti u najudaljenije kutke sobe, kao što je to primjerice s kuhinjom.


Rušenje zidova zbog funkcionalnosti

Ona je dio otvorene dnevne zone, no nalazi se u samom kutu uske sobe. Prije adaptacije između nje i dnevnog boravka bio je zid, tako da je kuhinja bila posve mračan prostor, gotovo bez dnevnog svjetla. Rušenjem zida kuhinja je dobila prijeko potrebno svjetlo, ali i postala znatno praktičnija jer se povezala s ostatkom dnevnog prostora. Sada i prostor blagovanja, koji se nalazi između kuhinje i dnevnog boravka, ima više mjesta.

Foto: Alexander White

Soba s galerijom

Kako je glavna spavaća soba vrlo uska te bi stavljanje ormara znatno zagušilo prostor, spavaća soba povezala se s ostavom koja je sada prenamijenjena u garderobni prostor s ormarom te vešeraj. Dječja soba dobila je iznad kreveta galeriju koja je zamišljena kao radni prostor. Obje prostorije imaju vrlo malo detalja i u njima dominiraju neutralni tonovi, što ih čini prozračnima te stvara iluziju prostornosti.

Foto: Alexander White

Posebnost ovoga interijera je neobičan ulazni prostor te neprocjenjiv pogled koji se iz dnevne i roditeljske spavaće sobe pruža na vrt te jezero. Pažnju plijeni i stil uređenja koji je kombinacija klasike, skandinavskog i industrijskog dizajna.

Foto: Alexander White

Iako stan nema direktan izlaz u stražnje dvorište, prostor iza zgrade iskorišten je za mali uski vrt u koji su vlasnici smjestili uski stolić, visine dovoljne da uspostavi komunikacija između interijera i eksterijera.

Foto: Alexander White

 

 

Komentari