Stančići s pametnim stepenicama: idealni privremeni domovi za moderne nomade

Sve je više onih koji svoj posao mogu raditi bilo gdje, a ne samo u uredu. To mnogima otvara mogućnost da postanu digitalni nomadi i žive posvuda u svijetu. Za njih se ovaj koncept stanova, poznat i kao coliving, čini idealnim.


Predstavljamo vam dva mala stana s ‘pametnim stubištem’ koje se po potrebi uvlači u zid kako bi se oslobodio dragocjeni prostor. Ovakvih stanova ima nekoliko varijanti, a njihova površina kreće se od 24 do 30 četvornih metara. Nalaze se u četiri europska grada – Kopenhagenu, Parizu, Beču i Amsterdamu.

FOTO: ZOKU PARIS

Riječ je o colivingu, originalnom konceptu suvremenog privremenog stanovanja iza kojeg stoji agencija Concrete Amsterdam iz Pariza. Ovakvi apartmani iznajmljuju se potpuno uređeni i opremljeni te imaju sve potrebno za život i rad jedne osobe. Ovdje je ustvari sve osmišljeno za lakši svakodnevni život u dizajnerskom i ugodnom okruženju.

FOTO: ZOKU PARIS

Digitalni nomadi

Posebno su pogodni za digitalne nomade – osobe koje svoj posao mogu raditi ne samo od kuće nego bilo gdje u svijetu. To je suvremenim nomadima idealna prilika da putuju, stječu iskustvo života u novim sredinama i da na neki način funkcioniraju kao turisti, a da zapravo nisu na godišnjem.

Ovakvi apartmani dopuštaju i personalizaciju nudeći gostima da na jedan od zidova, ako žele, mogu objesiti svoje dekoracije i ostale sitnice.

FOTO: ZOKU PARIS

Coliving s atmosferom doma

Također, ovo je idealan način da imate stan dok poslovno boravite u nekom od ovih gradova. Hoteli su znatno skuplji, a usto ne stvaraju atmosferu doma. Iako, ovakav koncept stanovanja funkcionira unutar zgrada koje imaju zajedničke prostore te ponuđen širok izbor aktivnosti te podsjećaju time i na hotele.

FOTO: ZOKU PARIS

Bogat socijalni život

Tako možete provesti vrijeme na nekom mjestu a da ne brinete o smještaju, opremanju stana, ručkovima i pranju odjeće. A usput već u samoj zgradi upoznate nove ljude. Dakle, socijalni život neće vam patiti, a imat ćete smještaj kojeg ćete zbog svega navedenog smatrati svojim drugim domom.

FOTO: ZOKU PARIS

Uglavnom svi apartmani su koncipirani na dva nivoa: na donjem je dnevni i radni prostor te kupaonica, dok je na gornjem nivou, do kojeg se dolazi sklopivim stepeništem – prostor za spavanje.

FOTO: ZOKU PARIS

Kako bi ovaj gornji prostor dobio dovoljno svjetla i zraka, drvene pregrade su na principu žaluzina. Drvo je ovdje unijelo toplinu u prostor kao i dinamiku.

FOTO: ZOKU PARIS

Prostor hodnika u nekim stanovima je iskorišten za kuhinje te garderobni prostor i odlaganje ostalih stvari.

FOTO: ZOKU PARIS

A sada u nastavku, u našoj fotogaleriji pogledajte drugi apartman, u kojem dominira zelena kutna garnitura!

Komentari