Filipa i Antun: vole kuhati, fotografirati, dizajnirati… a sada su uredili svoj dom

Kreativnost mladog para Filipe Sorko i Antuna Ružolčića ne ogleda se samo u onom što su im primarne profesije – gastronomija i kiparstvo, nego i u svemu čime su okruženi i što čini njihov život. Tu, među ostalima, spada i uređenje zajedničkog doma i kreiranje proizvoda za kućanstvo

 

Pobjednica kulinarskog showa ‘Tri, dva, jedan, kuhaj! od prije nekoliko sezona, Filipa Sorko, voli estetizirati sve – od hrane, odijevanja, preko svog životnog prostora pa sve do posuđa iz kojeg svako jutro pije kavu. Fotografiranje i putovanja su joj omiljeni hobiji, baš kao i uređivanje interijera. O svemu tome svjedoče i Filipini profili na društvenim mrežama – Facebook i Instagram. Nakon RTL-ovog showa, Filipa je pokrenula Secret Dinner party, zanimljiv i izvorno američki koncept tajnih večera koje nadilaze gastronomsku dimenziju. Ništa manje kreativno svestran nije ni njezin dečko Antun Ružolčić, mladi kipar.

 

Filipa Sorko i Antun Ružolčić / Foto: Privatni arhiv

 

KUHINJA KOJA STANE U PRTLJAŽNIK AUTOMOBILA

Antun je ovih dana javnosti predstavio svoj diplomski rad, koji je s uspjehom obranio na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci – inovativnu mini kuhinju koju možete nositi u prtljažniku svoga automobila kamo god da pođete. Mala i lagana kocka dimenzija 60x60x60 pravi je multipraktik – rasklapajući je i izvlačeći pojedine elemente u njoj možete pripremati, kuhati i skladištiti hranu, te na koncu – objedovati i oprati posuđe. Kuhinju Antun opisuje u tri ključne riječi: transformacija, mobilnost i funkcionalnost.

‘Ove tri vrlo kompleksne karakteristike smjestilo sam u kocku od paulovnije. Sama kocka ne otkriva točno o čemu se radi, što na neki način potiče znatiželju korisnika da otkrije njezinu skrivenu funkciju i transformira oblik po svojoj želji i potrebi’, opisuje svoju sjajnu i praktičnu ‘portabl’ kuhinju Antun. Ideja o ovakvoj kuhinji razvijala se dulje vrijeme, a ona je za njega plod i činjenice da ga sve više interesira produkt dizajn te da, kako nam je otkrio, voli kuhati i fino jesti. Da njegova kuhinja ugleda svjetlo dana uvelike mu je pomogla baš Filipa.

‘On mi je savjetima i idejama beskrajno pomagala i bila mi najveća podrška u cijelom procesu koji nije bio nimalo jednostavan’, iskreno govori Antun koji je ljubav prema produkt dizajnu otkrio tijekom studija, upoznajući keramiku kao medij. Drvo mu je bilo otprije poznato u tom smislu, tako da je stvorio kreativnu osovinu koja karakterizira njegove radove.

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

NEODOLJIVI ŠARM TOČKICA

I Filipa se okušala u keramici, a rezultat su Chia cups, šarmantne šalice – prvih šest komada napravio je Antun, a onda se odvažila i ona. Već neko vrijeme šalice pronalaze put do svojih novih vlasnika jer je početni interes bio toliko velik da im je bilo jasno da treba ići u proizvodnju i na tržište. Mini kuhinja još uvijek nije na tom putu.

‘Prvenstveno na ovaj rad gledam kao prototip za nešto što će, nadam se, nastati u budućnosti. Želja mi je svakako nastaviti razvijati ovakav pristup proizvodima, a cilj je izraditi još manju i funkcionalniju kuhinju, za koju već imam nekoliko ideja i vizija’, otkriva. Priča s produkt dizajnom se nastavlja, ali Antun ne želi zanemariti kiparstvo te se trudi izlagati i ostati u umjetničkim krugovima. ‘Najsretniji sam kad uspijem spojiti te dvije stvari, umjetnosti i dizajn. One najbolje opisuju moj dosadašnji rad’, ističe dodajući kroz šalu kako se s Filipom ozbiljno namjerava baviti keramikom sve dok ih ne otkrije Ikea i tako se obogate.

 

Keramičke Chia chups šalice by Filipa / Foto: Privatni arhiv

 

MAMINA ŠKOLA UREĐENJA

Filipa je svoju ljubav prema interijerima naslijedila od mame, a onda ju prenijela i na Antuna, te su zajedno uređivali dom, kućicu u okolici Rijeke, koju je ona naslijedila od djeda. Odrastavši u lijepo uređenom domu, koji je odraz ukusa i smisla za lijepo njezine majke, Filipa je imala prilike gledati i sudjelovati u tom kreativnom procesu i odrastati okružena lijepim dizajnerskim stvarima. ‘No, valjda morate biti i skloni tome, jer u drugu ruku, tata mi je sportaš, a nikada sportašice od mene’, duhovito komentira.

Za Filipu je estetika nerazdjeljivi dio njezine osobnosti i života. ‘Ona je ono što me pokreće i gura u određenom smjeru i uključena je u sve segmente mojega života’, objašnjava. Stoga je bilo posve razumljivo da će, bez obzira na skroman budžet, promijeniti lice svoga novoga doma okružnog planinama kako bi on što više bio odraz nje i Antuna. Svaki kutak doživio je makeover – izbacili su zatečeni namještaj i zamijenili ga novim, ili točnije starim komadima. Posve nova jedino je boja na zidovima te laminat na podovima te zelena tapeta na zidu dnevnog boravka. I poneki detalj poput tegli za bilje i lustera.

Neki su pak njihovo autorsko djelo – podna lampa i stalak za biljke, primjerice. Ostatak je pronađen na sajmovima, trgovinama rabljenih stvari ili je dio nasljedstva. ‘U dnevnom boravku sjedimo na bakinim foteljama iz 60-ih koje smo dali urediti, stolić za kavu je stol kojemu smo odrezali noge, pletene i drvene police za knjige su s ujakovog tavana, a retro stolice smo za male novce našli preko internetskog oglasnika te ih dovezli autom iz Zagreba’ navodi.

 

Lampa koju potpisuju Filipa i Antun / Foto: Privatni arhiv

 

KUĆICA IZMEĐU PLANINA

Kao i kod svakog pravog kreativca, raspored i detalji se često mijenjaju. Sretna je što ta njezina sklonost nailazi na razumijevanje. ‘Puno znači kad pored sebe imate nekoga tko vas ne gleda kao da ste potpuno ludi kada mu po deseti puta kažete da bi prekrečili taj zid, ili kada mu kažete da mora držati slike naslonjene na zid kako bih ja samo vidjela kako izgledaju tamo. Da se ne nadopunjujemo tako dobro, jednom od nas sigurno ne bi bilo lako u životu’, smatra Filipa. Veliki im je plus i to što imaju sličan ukus te što ne inzistiraju slijepo na svojim idejama. Kada se jednom od njih nešto ne sviđa, od toga se – odustaje. Filipa, ljubiteljica skandinavskog dizajna, ali i svega što je drugačije i daleko od konfekcije, je ona koja obično koja dolazi s hrpom ideja, a Antun je ona koji to realizira jer je vrlo vješt s rukama. Kako izgleda najnovija verzija njihova prekrasnog doma, imate priliku vidjeti u nastavku teksta.
A mi željno iščekujemo novu kreativnu avanturu chefice i kipara… Rado bismo da je to uređenje nečijeg interijera, no Filipa nam i nije dala baš puno nade. Iako je imala već nekoliko ponuda, čini joj se dalekom ideja uređivati dom za nekoga drugoga. Jer, smatra da je teško svoj stil prilagoditi nekome drugome.

‘Strah me da ljudi možda ne bi pali u nesvjest kada bi im sve zidove oblijepili šarenim tapetama i stavila drvene daske na zid. Mislim da bi svaki prostor trebao predstavljati karkater i osobnost vlasnika, živjeti i mijenajti se skupa s njim i biti ispunjem uspomenama, bez pretvaranja i forsiranja‘, kaže Filipa.

 

Komentari