Funkcionalan mali stan koji će vas osvojiti svojom jednostavnošću

Efektno uređen interijer od svega 30 četvornih metara funkcionira kao dvosobni stančić – gipsanim zidom koji funkcionira kao klizna vrata velika i jedina soba pregrađena je u dvije, tako da se dobila i mala spavaonica s bračnim krevetom.

 

Na prvu, zbog stila uređenja i veličine, čini nam se da je ovaj interijer u Barceloni idealan za mlade osobe. Sjajan studentski stan ili šarmantan prvi dom mladog para, pomislit će mnogi. No, ovaj mali stančić od 30 četvornih metara može biti sjajan dom za bilo koga tko cijeni praktičnost, dobra rješenja, estetiku….

Doista, stan koji se nalazi u starijem dijelu Barcelone, pravi je primjer uspješno iskorištenog prostora sa skromnom kvadraturom. Prvotno planiran kao garsonijera, interijer je pregrađivanjem postao mali dvosobni stan – gipsani zid, koji u jednom dijelu funkcionira i kao klizna vrata omogućio je dodatnu sobu, namijenjenu za spavaonicu. Klizna vrata bolje su rješenje od klasičnih za male stanove, jer ne trebaju dodatni prostor prilikom otvaranja.

Odmah s ulaza nalazite se u centralnoj prostoriji koja ima ulogu hodnika, kuhinje, blagovanja i dnevne sobe, a iz nje se produžuje u malu spavaću sobu s krevetom, ormarom i radnim stolom. Krevet je odignut od poda kako bi se ispod njega dobio dodatni skladišni prostor, baš kao i klupi-ormaru u dijelu za blagovanje. S jedne strane taj ormar je garderobni, bočna strana ima police za knjige, a sa strane okrenute stolu služi kao klupa za sjedenje. Praktično rješenje je i dodatni gostinjski ležaj koji se krije ispod sofe u boravku, i sama sofa podizanjem jastuka može postati krevet.

Prevladavaju neutralni tonovi bijele, sive i bež, s akcentima u crnim i jarkim tonovima. Kako je riječ o Mediteranu, podovi su obloženi keramikom, a zidovi pobojani u bijelo. Kako ne bi bili posve monotoni, s dijela zida skinuta je žbuka te se vidi tekstura opeke.

 

Izvor: El Mueble

 

Komentari