ADAPTACIJA STUDENTSKOG STANA: 40 kvadrata dobilo je napokon više svjetla i stila

Dizajnerica Maria Bezrukova potpisuje projekt preuređenja starog jednosobnog stana koji je patio od nedovoljne funkcionalnosti i nedostatka svjetla. Pogledajte kako izgleda nakon adaptacije!

 

 


Mali stan u površine 43 četvornih metara u kojem su godinama živjeli studenti, napokon je dočekao i adaptaciju. Stan se godinama iznajmljivao studentima, a nakon što je kćer vlasnika krenula studirati, vlasnici su odlučili renovirati ga.

 

Foto: Olga Šangina

Stan je doista vapio za obnovom – od podova, zidova pa sve do nove kupaonice i kuhinje te ostalog namještaja. Ovo je bila i prilika da se neke stvari u stanu promijene, prije svega raspored.

Dizajnerica Maria Bezrukova, koju su vlasnici  angažirali na projektu, predložila je da se dnevni boravak, koji je služio i kao spavaća soba, podijeli na dva dijela. Tako bi svaki dio bio odijeljena zona, a povezana. Ova povezanost bila je nužna kako bi se zadržala prirodna svjetlost u dnevnom boravku koji je u dijelu sobe gdje nema vanjskih otvora.

Foto: Olga Šangina

Uklanjanjem vrata koja su povezivala hodnik i dnevni boravak i hodnik je dobio napokon prirodno svjetlo. Sada danju pri ulasku u stan nema više osjećaja zatvorenog mračnog prostora.

 

Foto: Olga Šangina

Podignut je gipsani zid s prozorima u gornjem dijelu, tako da svjetlost dopire u boravak koji ima i radni kutak za učenje. Dnevni boravak povezan je i s kuhinjom iz koje dopire dodatna svjetlost. Projekt je uključivao i osiguravanje više prostora za skladištenje nego prije, za što je iskorišten hodnik te spavaća soba koja ima dva ugradbena ormara.

Foto: Olga Šangina

 

Foto: Olga Šangina

Iako stan ne obiluje kvadratima, dizajnerica je u dogovoru s klijentima, stan opremila ne samo svijetlim neutralnim bojama, nego i jarkima te tamnijima – crvenom, plavom i crnom te je ubacila uzorke na tapete koje krase spavaću sobu i radni prostor u dnevnom boravku. To je dalo stanu vedrinu i energičnost te bezvremenski štih. Jedina prostorija u kojoj dominiraju svijetli tonovi, bijela i siva začinjeni uzorkom mramora je kuhinja.

 

Foto: Olga Šangina

 

Komentari