ŠARENI STAN: svijetao, vedar i udoban prostor za četveročlanu obitelj

Dizajnerica Anželika Babayan stvorila je jednostavan i vedar šareni prostor površine 98 kvadrata za kreativnu obitelj s dvoje djece i psom.

 


Vodimo vas u stan u novogradnji, površine 90 četvornih metara. Glavna ideja projekta uređenja, iza kojega stoji dizajnerica Anželika Babayan bila je stvoriti svijetao i udoban prostor za četveročlanu obitelj.

“Ovaj stan projektirali smo za bračni par (on producent, ona fotograf) s dva sina i kćeri”, kaže autorica projekta za rusko izdanje magazina Elle Decoration

Zadatak nije bio lak – smjestiti sve potrebne sadržaje na površini 90 četvornih metara. Vlasnici su željeli pored dvije spavaće sobe dobiti još jednu te tako imati tri prostorije pored dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, dvije kupaonice i hodnika. U treću prostoriju sada je smještena roditeljska spavaća soba.

FOTO: MARK BAHRAMOV

“U isto vrijeme, postojale su samo tri prostorije s vanjskim otvorima koje su donosile prirodno svjetlo: veliki panoramski prozor s izlazom na terasu i dva manja prozora s pogledom na potporni zid. Budući da je stan u prizemlju i da se fasada ne vidi s ulice, odlučili smo demontirati ova dva prozorska bloka i ugraditi četiri veća prozora na mjesta koja su nam bila potrebna.”, otkriva dizajnerica.

FOTO: MARK BAHRAMOV

Stan je tlocrtno u obliku slova L, što je omogućilo jasnu podjelu prostora na privatne i zajedničke prostorije: s jedne strane su poredane spavaće sobe i kupaonice, s druge je otvoreni prostor kojeg čine kuhinja-dnevni boravak-blagovaonica s panoramskim pogledom na okoliš.

“Nakon što sam izradila optimalno plansko rješenje, krenulo se u izradu skica. I odrasli i djeca u ovoj obitelji vrlo su kreativni i vole se vedro odijevati. Ispalo je da stan odgovara njihovoj garderobi: shema boja sastavljena je od nijansi koje vlasnici nose. Vrlo je organski i izgleda cool kada svi članovi obitelji, uključujući psa, odgovaraju boji interijera.”, ističe dizajnerica.

FOTO: MARK BAHRAMOV

U kuhinji je napravljen funkcionalni otok što je bila jedna od glavnih želja vlasnika. Otok je smješten na takav način da domaćica može istovremeno kuhati, komunicirati s obitelji i gostima i diviti se pogledu na more. Kuhinjski prostor je lagano podignut na podij kako bi se posložili svi potrebni sadržaji i sve postalo povezanije i preglednije. Osim toga, dobiveni podij vizualno dijeli dnevni prostor na cjeline.

FOTO: MARK BAHRAMOV

“Glavna spavaća soba nalazi se nasuprot dnevnog prostora. Kako ne bismo blokirali svjetlost koja ulazi u sobu kroz panoramski prozor, odvojili smo je staklenom pregradom, upotpunjenu zavjesama za zamračivanje.”, objašnjava dizanerica.

U dječjoj sobi su kreveti na kat. Ovo rješenje pomoglo je uštedjeti prostor i razlikovati područja za odmor i rad, a od druge dječje sobe napravila se radna za roditelje.

 

Komentari