Dvosobni stan za mladu vlasnicu: 50 moderno i funkcionalno uređenih kvadrata

Vodimo vas u dvosobni stan površine 50 m2 u kojem su arhitekti iz studija Buro 2D uspjeli pronaći mjesto za otvoreni dnevni prostor, spavaću sobu, mini ured, dvije garderobe i kupaonicu sa samostojećom kadom.

 


U stanu u novosagrađenom neboderu mlada djevojka pronaška je svoj novi dom. Želio je imati pomno osmišljen životni prostor, koji će usto biti svijetao i funkcionalan.

Njezin san bio je moderan prostor, s crnim akcentima i daškom industrijskog štiha. Kako je velika ljubiteljica plave, i ova nijansa je uključena u projekt uređenja, no pritom je bilo važno ne preopteretiti interijer suviše bojama i detaljima.

Stan je prvotno imao prilično standardan raspored – izolirana spavaća soba, mala kuhinja, mini dnevni boravak, lođa, predsoblje i kupaonica. Želja vlasnice je bila napraviti što svjetliji otvoreni tlocrt sa zajedničkim dnevnim prostorom te otvoriti pogled na prekrasne prozore.

Arhitekti su potpuno demontirali pregrade, proširili kupaonicu na račun hodnika, odvojili spavaću sobu od glavnog prostora staklenom kliznom pregradom, duplicirajući je zavjesom za zamračivanje. Demontirana je prozorska daska i prozor na lođu, lođa je izolirana i napravljeno podno grijanje na struju. Na lođi se nalazi sada mini radni kutak i mali kauč s pretincima za stvari te pogledom na okoliš.

Foto: Maksim Maksimov

Prostor je nakon uređenja postao funkcionalniji, prozračniji i svijetliji te kao takav ugodniji za život. Istodobno, svaka prostorija ima puno prostora za pohranu.

Foto: Maksim Maksimov

Interijer je izgrađen na kontrastima: tamno i svijetlo, svijetle boje su kombinirane s mirnim neutralnim nijansama. Arhitekti su pokušali uravnotežiti svjetlinu i crne elemente s neutralnom pozadinom: svijetle prirodne nijanse zidova, prirodno drvo na podu, na vrhu šanka (hrastov furnir).

Zonirani su jarkim bojama: zona lođe je označena plavom bojom, volumen garderobe toplom žutom bojom u nijansi meda. Ove se nijanse ponavljaju u presvlakama kauča i dizajnu tekstila.

Foto: Maksim Maksimov

 

Komentari