LIJEPA, TOPLA I UGODNA: kuća na otoku slavi mediteranski stil i način života

Prekrasna kuća za odmor na najvećem španjolskom otoku Mallorci pravi je primjer davanja novog života tradiciji. Interijer odiše mediteranskim štihom, a istovremeno je suvremen i funkcionalan

 

 

 

 

Usred jednog sela na otoku Mallorci, ali s pogledom na more, nalazi se naša junakinja, divna kuća za odmor koja odiše suvremenim i tradicionalnim štihom. Konačni rezultat? Toplo, ugodno, maksimalno funkcionalno i bezvremenski! Za ovakav izgled i atmosferu zaslužan je studio LF91 i dizajnerica Olivia Reina koja je vodila projekt uređenja.

Foto: Pepa Oromí

Na prvi pogled, već izvana, potpuno stopljena s krajolikom, čini se da je ova kuća uvijek bila tu. Tome pomaže bilje zasađeno oko kuće, koje je u suglasju s autohtonom vegetacijom u okolišu te prekrasne zelene škure, kao i garnitura za sjedenje te velika zelena ulazna vrata. I unutrašnjost kuće prava je mediteranska priča.

“Nastojali smo unijeti mediteranski stil svježim, neutralnim tonovima bijele i bež te putem prirodnih materijala koji su sve oplemenili. Zbog toga je prirodno drvo prisutno u svakoj prostoriji i od njega je napravljen dobar dio namještaja. Tu je i kamen koji se nalazi u dnevnom prostoru. Prisutan je i industrijski stil koji pružaju armiranobetonski pod (isti kao na trijemu) i unutarnja željezna i staklena vrata”, otkriva dizajnerica.

Foto: Pepa Oromí

Posebna pažnja poklonjena je i organizaciji prostora.

“Željeli smo razlikovati dnevno područje od noćnog, pa su u kući napravljena dva različita modula povezana hodnikom. Ideja je bila da dnevno područje nalikuje pomalo na veliku seosku kuhinju sa smeđim gredama na stropu, dok noćno područje više odiše minimalizmom i asketizmom, no još uvijek je prisutan Mediteran i tradicija”, govori dizajnerica i dodaje kako se vodilo računa o svakom detalju prilikom uređenja.

Foto: Pepa Oromí

Kuća ima brojne vanjske otvore, s velikim vratima, tako da svaka prostorija ima izlaz u eksterijer, s kojim se na taj način još više povezuje. U dnevnoj sobi, blagovaonici i kuhinji nalazi se pet ogromnih prozora, a u spavaće sobe svaka imaju po dva prozora koja se otvaraju prema vrtu. Na tim dijelovima zelenilo je prilično bujno i veliko tako da stvara zaklon i daje privatnost.

 

Komentari