STAN ZA VELIKE LJUBITELJE DIZAJNA: dom u Ljubljani u kojem je svaki element pomno odabran

Predstavljamo novi projekt slovenskog studija GAO Arhitekti, prostrani stan od 121 četvorni metar u Ljubljani. Zadatak dizajnera bio je stvoriti funkcionalan, opuštajući i udoban prostor koji odgovara potrebama vlasnika. Da bi se to postiglo, bilo je potrebno napraviti neke preinake u prostoru

 

 

 

 

Vodimo vas u Ljubljanu, u moderni četverosobni stan iza čijeg uređenja stoji arhitektonski studio GAO Arhitekti. Dizajnerice koje su vodile projekt, Petra Zakrajšek i Katarina Brlek nastojale su stvoriti ugodan, umirujući i opuštajući interijer koji ima pravu atmosferu doma, ali je istovremeno funkcionalan. Da bi se to postiglo bilo je potrebno napraviti neke izmjene u prostoru.

Foto: Miran Kambič

Izmjene su se odnosile na povećanje životnog prostora i proširenje blagovaonice te stvaranje veze dnevnog i privatnog dijela uskim hodnikom. Prije je hodnik bio zatvoren i mračan, a sada je otvoren prema dnevnim prostorijama, iz kojih dopire dnevna svjetlost. U privatnom dijelu stana nalazi se, pored spavaće sobe i kupaonice, i garderoba te radna soba.

Foto: Miran Kambič

Dizajnerice su nastojale ispuniti i želju vlasnika, inače strastvenih ljubitelja dizajna i estetike da imaju lijepo i moderno uređen stan o kojem su oduvijek sanjali. To se postiglo odabirom namještaja, boja, materijala, tekstura i detalja.

Interijer je ispunjen prekrasnim predmetima, sofisticiranim komadima namještaja i zanimljivim umjetničkim djelima koja su odabrana u suradnji s galerijom Galerija Fotografija. Četiri fotografije postavljene su na četiri ključne točke gledišta u stanu i prikazuju tri generacije fotografkinja.

 

Foto: Miran Kambič

Stanu dizajnerski karakter prije svega daje upečatljivi panel-zid smješten u dnevnom boravku koji je ukrašen tapetama s geometrijskim uzorkom, a minimalistička komoda donosi sjajan minimalistički dizajn i dozu topline.

Pozadina odnosno tapete nisu postavljene izravno na zid, već na ploču, što stvara 3D efekt koji je dodatno naglašen nježnom i diskretnom LED rasvjetom koja je instalirana iza rubova ploče.

Foto: Miran Kambič
Komentari