Mali stan pretvoren u open space: kad udoban krevet igra glavnu ulogu

Moderan interijer uređen za mladog poslovnjaka koji je želio da stan bude open space s velikim krevetom. Pogledajte kako je dizajnerica odgovorila na zahtjeve klijenta.

 


Jednosobni stan površine 43 četvorna metra novi je dom mladog poslovnog čovjeka koji puno vremena provodi na poslu i aktivnostima poput sporta ili večerama s prijateljima, tako da dom služi kao ugodna oaza u kojoj se želi dobro odmoriti. Stoga je jedan od njegovih glavnih zahtjeva bio pravi, veliki krevet.

S druge strane, svidjela mu se ideja otvorenog prostora, iako je stan imao potencijala postati dvosobni – da se unutar velikog dnevnog boravka pregradi mala spavaća soba. Kako nije želio opciju u kojoj je dio za spavanje u odvojenoj prostoriji, dizajnerica Elena Okonishnikova iz studija Des.play je pronašla rješenje koje uspješno spaja ova dva zahtjeva.

FOTO: EKATERINA ZALATA

RUŠENJE ZIDOVA

Srušen je zid koji je dijelio dnevni boravak od kuhinje, kao i zid koji je dijelio hodnik od ostatka stana. Sada je to sve jedan open space koji se ipak način uređenja i sitnim barijerama vizualno odvaja na zone. Primjerice, spavaći dio od hodnika je odijeljen metalnim rupičastim panelom, bijela zavjesa odvaja dio kuhinje od dnevnog boravka, a uska polica dnevni boravak od dijela za spavanje.

Zbog perforirane metalne pregrade i ogledala nasuprot ulaznih vrata, prilično kompaktan hodnik sada ne izgleda skučeno.

FOTO: EKATERINA ZALATA

SMANJENJE KUPAONICE

Pored ovih izmjena, još jedna dogodila se u kupaonici – njezina površina je smanjena za nešto više od jednog kvadratnog metra kako bi se povećao hodnik. U njega je, naime, stavljen dodatni garderobni ormar. Tako je stan osigurao dovoljno mjesta za pohranu – pored ormara u spavaćem dijelu postoji još jedan u hodniku.

Drugi izazov za dizajnericu bio je stvoriti interijer u kojem će vladati tamne boje i koji će biti inspiriran industrijskim stilom i izgledati pomalo brutalistički, a da istovremeno bude ugodan i lijep.

FOTO: EKATERINA ZALATA

Birani su žuti akcenti i drvo na sivoj podlozi, što je prostoru dalo vedrinu i toplinu te ga čini ugodnim za boravak i stvaranje atmosfere doma.

U uređenju se koristilo i recikliranje. Rasvjetno tijelo iznad blagovaonskog stola izrađeno je kaširanjem, od papier maché papira prema građevinskim crtežima. A u hodniku je umjesto klupe postavljen tabure koji je 3D isprintan od reciklirane plastike.

 

Komentari