Idejno rješenje stana u Zagrebu by studio Mirjana Mikulec interijeri

U ovom interijeru od 92 kvadrata jedan od ciljeva bio je smanjiti njegovu sobnost – “ukinuti” jednu od dječjih soba kako bi se prostor u potpunosti prilagodio potrebama vlasnika

 

 

Interijer koji vam predstavljamo jedan je od novijih projekata studija Mirjana Mikulec. Riječ je o interijeru koji se nalazi na osmom katu jednoga zagrebačkog nebodera sagrađenog prije pola stoljeća. Vlasnici neko vrijeme nisu živjeli u stanu, no prije nego su se poželjeli vratiti u njega, odlučili su se na temeljitu adaptaciju.

Ona je, pored novih podnih i zidnih obloga, namještaja i sanitarija, uključivala i novi tlocrtni raspored. Iako su češći zahtjevi za dobivanjem dodatne prostorije, klijenti su za svoj životni prostor imali suprotnu želju: reduciranje broja prostorija. Tako je idejnim rješenjem četverosobni stan postao trosobni.

Tlocrto rješenje stana prije (desno) i poslije (lijevo)

Kako djeca više ne žive s njima, nisu im bile potrebne dvije dječje sobe, kao ni odvojena kupaonica i toalet. Ukidanjem jedne dječje sobe vlasnici su dobili veliku spavaću sobu koja u svom sastavu ima i garderobu.

Adaptacija i smanjenje broja soba bila je prilika i da se promijene pozicije soba kako bi prostor bio funkcionalniji i logičniji. Dnevni boravak postao je spavaća soba, a dvije dječje spojene su te su postale s kuhinjom dio otvorene dnevne zone.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kuhinja je u postojećem tlocrtu bila zasebna prostorija i to bez prozora – rušenjem zidova i povezivanjem s ostatkom dnevne zone – boravkom i blagovanjem napokon je do nje došlo prirodno svjetlo.

Micanjem zidova, kuhinja se povezala s ulaznim prostorom koji je također na ovaj način dobio prirodno svjetlo. Ostatak stana čine glavna spavaonica s walk-in garderobom te gostinjska soba, koja ima i ulogu radnog kutka.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

U stilskom smislu, zahtjevi vlasnika su bili udobnost te kombinacija klasike i modernog stila, a od boja i materijala poželjeli su prisutnost crne te jantara. Naime, vlasnica je velika ljubiteljica jantara, te je on u idejnom rješenju prisutan u kuhinji na rubovima fronti te radne plohe. U kombinaciji s crnom i antracit sivom koje dominiraju u kuhinji, te s uzorkom mramora, daju prostoru eleganciju.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

U prijedlogu uređenja vlasnicima su dana dva prijedloga kuhinje, a razlike su gornjim ormarićima, tapeti koja se nastavlja na kuhinjski zid, keramičkim pločicama te ukrasnoj lajsni na radnoj plohi.

Vlasnici su odabrali donje riješenje:

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Ostatak idejnog rješenja rađen je u jednoj varijanti, koju su vlasnici prihvatili u cijelosti, a trenutno je u interijer u fazi realizacije.

 

Komentari