MALI BOMBON OD 27 KVADRATA: adaptacijom do funkcionalnog i šarmantnog stana za mladu vlasnicu

Vodimo vas u garsonijeru od 27 četvornih metara koja se nalazi u Stockholmu, u staroj zgradi s početka 20. stoljeća. Zahvaljujući jednoj od specifičnosti zgrada iz toga vremena, visokom stropu, omogućena je galerija s dodatnim prostorom

 

 

 

U starograđanskim stanovima na prvu vidimo samo mane poput nelogičnog i nepraktičnog rasporeda, kružnog koncepta povezanih prostorija, velikih soba, balkona na koje se izlazi iz spavaće sobe ili kuhinje, a ne dnevnog boravka, ultra male djevojačke sobe u koje se ulazi iz kuhinje ili imaju poseban ulaz, nepostojanje lifta…

No, postoji i niz vrlina, a jedna od njih jest i mogućnost stvaranja galerije, odnosno dodatnog stambenog prostora, što je vrlo važno kada su u pitanju mali stanovi. Uz galeriju i renovaciju prostora, starinski stan može postati fantastičan životni prostor koji nudi posebnu atmosferu.

 

Foto: Planete Deco

 

U to se možete uvjeriti kod ove garsonijere u središtu Stockholma, u zgradi građenoj početkom 20. stoljeća u kojoj je svoj novi dom pronašla mlada vlasnica. Stančić je adaptacijom dobio zasebni dio za spavanje na galeriji, što je inače bilo teško izvedivo u postojećoj kvadraturi od 27 četvornih metara. Ovaj stan mali je dio nekoć velikoga stana koji se podijelio na tri zasebna životna prostora.

 

Foto: Planete Deco

Stan je savršeno dizajniran – izdašna visina stropa i galerije s krevetom stvorili su kreativno osmišljen prostor ispod stepeništa, s mnoštvom skladišnog prostora organiziranog u ladice i ormariće. Ostatak prostora čine dnevni boravak, kutak za blagovanje i kuhinja te kupaonica u koju se ulazi iz uskog malog hodnika.

 

Foto: Planete Deco

Dio skladišnog prostora skriven je u ormarima iza velikog ogledala, namjerno postavljenog kako bi reflektirao prirodno svjetlo i povećalo prostor. Otvorena kuhinja također povećava dojam prostornosti, što je bitno u malim stanovima. Namještaj je svojim dizajnom i dimenzijama prilagođen malom prostoru te je tako iskorišten svaki centimetar interijera.

 

Komentari