NOVI ŽIVOT NA KORČULI: arhitektica Ana Bosnić obnovila je staru obiteljsku kuću

Mala mjesta, pogotovo ona na obali, otocima ili negdje usred prirode i tišine postaju sve češće mjesta trajnog boravka osoba koje su živjele u gradu. Upravo takvu opciju odabrala je arhitektica Ana Bosnić koja je Split zamijenila Blatom na Korčuli i tamo počela novi život sa svojom obitelji

 

 

 

Stara kuća u Blatu na otoku Korčuli nakon adaptacije je dobila novi život i to zahvaljujući splitskoj arhitektici Ani Bosnić. Bio je to posve privatan projekt budući da je kamena ljepotica s tamnozelenim škurama postala novi dom njezinoj četveročlanoj obitelji. Nakon razdvojenog života na relaciji Split-Korčula supružnici Bosnić odlučili su živjeti na Korčuli te obnoviti obiteljsku kuću u Blatu.

Foto: Velux

Projekt adaptacije kuće doista je bio opsežan te je u njoj sve mijenjano – od nove betonske deke i nekih novih zidova pa sve do novog krovišta te podova. Iako je prostor moderno koncipiran i potpuno prilagođen suvremenom načinu života, renovacija je zahtijevala poštivanje nekih zadanih stvari, poput primjerice kvadrature od 120 četvornih metara i L oblika tlocrta.

Foto: Velux

No, taj L oblik jako je dobro iskorišten kako bi se manji, odnosno kraći dio osmislio kao dnevna zona – boravak, kuhinja i blagovanje u jednom prostoru, dok je drugi, veći rezerviran za spavaće sobe i kupaonice. Jedinim nedostatkom arhitektica smatra malu površinu dnevnog prostora od 30 kvadrata. No, visina stropa od 4,5 metra popravlja dojam skučenosti.

Foto: Velux

Jedan od zadataka tijekom adaptacije bio je dovesti što više svjetlosti u prostor, a to se učinilo visokim stropovima te krovnim prozorima. Obloge na zidovima i stropovima kombinacija su žbuke, drveta i kamena, a na podu je seljački pod što je prostoru dalo autentični rustikalni štih tradicijske arhitekture kao i toplinu.

Foto: Velux

Izvor: Potkrovlje.hr

 

 

 

Komentari