Vodimo vas u Ljubljanu: nagrađivani stan pun je neočekivanih rješenja i stilskih kombinacija

U starom centru Ljubljane InDizajn tim posjetio je arhitekte Studija Riba koji su ih proveli stanom nagrađivanim od strane struke. Interijer je vrlo zanimljiva kombinacija stilova i dizajnerskih rješenja.

 


Prije nego što je krenuo u preuređenje, vlasnik stana u kojeg vas vodimo raspisao je natječaj na koji se prijavio studio Riba. Arhitekti iz ovog studija dobili su priliku da prostor sa stoljeće starim ciglenim lukovima učine udobnim, atraktivnim i vrlo zanimljivim domom.

Stan ima 120 kvadrata, a iza njegovog uređenja stoje arhitekti Janja Rupnik Brodar i Goran Rupnik.

Foto: Janez Marolt

“Naše rješenje uvjerilo je klijenta da oslobodimo prostor na način da nema nijednog hodnika. Dakle, sve prostorije su potpuno iskorištene, spojene, a ujedno smo dobili tri prekrasne spavaće sobe i jedan veliki otvoreni prostor u kojem sada sjedimo. Za razliku od ovog velikog fluidnog prostora koji je nastao spajanjem zapadne strane dvorišta s istočnom stranom koja gleda na ulicu, uz spavaće smo dodali malene kupaonice karaktera malih šupljina. Taj kontrast različitih veličina i različitih obrada materijala također daje stanu lijepu dinamiku”, objasnila je Janja Rupnik Brodar.

Foto: Janez Marolt

Arhitektica otkriva kako joj su joj najveći izazov u projektiranju ovoga stana bila dva luka. Naime, stan je nekada bio javni prostor, pa je tada, prije 100-injak godina bio potreban ovakav otvoren koncept. Odlučili su ih ostaviti nasred sobe i pokazati svu veličinu, ljepotu i mekoću toga luka.

Posebno zanimljivo rješenje napravljeno je u projektiranju spavaće sobe gdje do izražaja dolazi jedan od lukova. Sobu od blagovaonice, ali i ostatka dnevnog prostora, dijele velika staklena stijena i zastor koji osigurava potrebnu privatnost.

Foto: Janez Marolt
Foto: Janez Marolt

Što se samog uređenja tiče, dizajn je karakteriziraju nježne boje, obline i drvo. Detaljnije razledajte stan u video prilogu!

 

Komentari