DOM ZA PETERO: kako je dvosobni obiteljski stan dobio dodatnu spavaću sobu za roditelje

Proširenje obitelji donosi nove izazove u prostoru – kako pronaći odvojene spavaće sobe za djecu i roditelje. Pogledajte kako je to riješeno na primjeru dvosobnog stana od 57 četvornih metara

 

 

Kako stvoriti drugu spavaću sobu u dvosobnom stanu, pitanje je koje si postavljaju mnoge obitelji, koje trebaju zasebnu prostoriju za djecu. To je najčešća situacija, iako se jedna prostorija više traži i kod osmišljavanja kućnog ureda. Seljenje je najbolja opcija, no ujedno i najzahtjevnija. Stoga se uvijek isplati razmisliti postoji li u interijeru neki kvadrat viška koji bi se mogao iskoristiti i od njega stvoriti taj zaseban prostor.

 

Foto: Planete Deco

Obitelj s troje male djece odlučila je ostati u svome dvosobnom stanu od 57 kvadrata te unutar dnevne sobe napraviti dodatni prostor za spavanje. Djeca su tako dobila roditeljsku sobu, a roditelji su iselili u dio dnevne zone, gdje je spavaći dio pregrađen polu-zidom. Stan je izvrstan primjer kako uz minimalne intervencije i male izdatke stvoriti spavaću sobu za roditelje na vrlo malom prostoru.

 

Foto: Planete Deco

Djeca su ovako dobila zasebnu prostoriju u kojoj je dizanjem dva kreveta dobiven prostor za igranje te tako djeca tijekom dana mogu u njoj provoditi dosta vremena, a roditelji podizanjem pregrade od gipsanog zida privatnost unutar dnevne zone.

Foto: Planete Deco

Pregrada je ujedno i tv zid, a roditeljima je za odmor potreban udoban krevet te trebaju svakako manje mjesta u svojoj spavaonici u kojoj ionako samo prespavaju. Zato su se i odlučili za ovakav koncept, iako su svjesni da bi se prostor bolje iskoristio da je njihova spavaonica na mjestu kuhinje, a kuhinja s blagovanjem u kutku u kojem oni sada spavaju. No, to bi znatno poskupilo prilagodbu u prostoru, tako da su odustali od te ideje.


Foto: Planete Deco

Dojam prostornosti u dnevnom boravku sačuvan je zahvaljujući visini pregrade koja ne doseže strop, a također omogućuje da prirodna svjetlost cirkulira u prostoru gdje je krevet. Prekrasna zelena boja odabrana za zidove u potpunosti je u skladu s trenutnim trendom uređenja interijera.

Komentari