Najstarija kuća u selu postala je prava moderna ljepotica, ali je zadržala i autentični duh

Zavirite u srednjovjekovnu kuću u selu u engleskoj pokrajini Sussex. Objekt za odmor star nekoliko stoljeća u potpunosti je renoviran i dobio je dašak modernosti, ali je istovremeno zadržao svoj starinski šarm i autentičnost

 


Idilično seosko okruženje s prekrasnim zelenim okućnicama i obližnjom šumom u Sussexu osvojilo je bračni par koji je bio u potrazi za kućom za odmor. Najviše im se svidjela izvana pomalo neugledna kućica koja je usto naslonjena na drugi stambeni objekt čije je pročelje u znatno boljem stanju. Ta činjenica dodatno je “kvarila” dojam male kuće od opeke sagrađene još u srednjem vijeku.

Kuća je tijekom stoljeća održavana i zatečena u stanju koje je čini prihvatljivom za život, no, kako je sve bilo dotrajalo, i zadnja adaptacija bila je prije 50-ak godina, uslijedila je temeljita renovacija.

Foto: Polly Eltes

Vlasnici priznaju da ih je kućica oduševila i svojom vanjštinom koja je govorila o starosti i fenomenu da se održala sve do sada. Dodatni motiv je činjenica da je riječ o doista posebnom zdanju, budući da je to najstarija kuća u selu i kao takva bila je prava seoska znamenitost.

Kuća također ima fascinantnu povijest jer je nekoć bila samo prizemnica koja se izvorno sastojala od tri sobe: kuhinje, spavaonice te kovačnice. Tijekom godina doživjela je proširenje i dobila još dvije male prostorije, a kovačnica se pretvorila u pekarnicu. Posljednjih 100-tinjak godina dobila je dodatnu etažu i postala samo stambeni objekt.

Foto: Polly Eltes

S obzirom na to da je građena od pruća, blata, drvenih greda i žbuke, za obnovu je bilo potrebno ishoditi odobrenje. Nakon toga uslijedila je adaptacija u kojoj su mijenjane sve instalacije (uključujući i postavljanje novog dovoda od ceste do kuće), popravljeni kamini, obnovljeni zidovi i podovi te sve prostorije ispunjene novim komadima namještaja dok su dio vlasnici donijeli iz svoga stana. Također je stavljena i nova izolacija kako im preko zime ne bi bilo hladno.

Kuća je uređena u kombinaciji nekoliko stilova – modernom, rustikalnom i skandinavskom i u dominaciji neutralnih tonova sive, bijele i bež. Drvene grede, kamin i detalji utoplili su prostor.

Foto: Polly Eltes

Izvor: Ideal Home

Komentari