Sjajna moderna nadogradnja istarske vile koju potpisuje naša mlada dizajnerica

Priča o vili Melon u mirnom seocetu u unutrašnjosti Istre lako bi se mogla usporediti s onom o ružnom pačetu. Nekadašnje oronulo zdanje koje su vlasnici koristili kao štalu i farmu za perad, a onda su je odlučili uz pomoć dizajnera pretvoriti u jedinstvenu ljepoticu

 

Iako im se divite i poželite u njima provesti svaki svoj slobodni trenutak, vile u unutrašnjosti Istre učine vam se u jednom trenutku jedna nalik drugoj. Čini se da ste ih već negdje vidjeli, i to ne samo sudeći po eksterijeru – kamenoj fasadi, škurama i bazenu, nego i unutrašnjosti. No, s vilom Melon u Kirmenjaku, mirnom selu 9 kilometara udaljenom od Poreča je priča malo drugačija. Već samo njezino pročelje upućuje da je riječ o malo drugačijoj kući za odmor, kući koja je nekada imala posve drugu namjenu, koju je doista teško povezati s današnjim stanjem. ‘Kuću su vlasnici kupili 80-ih godina te im je u početku služila kao štala i farma za perad’, otkrila nam je dizajnerica Nina Ceak koja je s ekipom iz svoga Perspektiva studija potpisuje projekt rekonstrukcije i koncept uređenja ove prekrasne vile od 300 četvornih metara.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Kompletna rekonstrukcija postojećeg objekta

Vlasnici nisu imali previše zahtjeva u načinu adaptacije oronulog objekta, kao ni dizajna i koncepta kuće poput broja spavaćih soba i popratnog sadržaja. ‘Zadatak je bio kompletna rekonstrukcija postojećeg objekta i prilagođavanje istog standardima vile za odmor. Naš studio pratio je projekt od arhitekture, okoliša, interijera pa sve do najsitnijih detalja i dekoracija, objasnila je mlada dizajnerica. Rekonstrukcija nije bila nimalo jednostavna, no nakon napravljenog posla može se reći da je upravo to ono što ovu vilu čini jedinstvenom i posebnom. Bilo je potrebno naime srušiti centralni, najstariji dio kuće, koji je sagrađen prije više od 150 godina. Umjesto njega se sagradio novi dio suvremenog arhitektonskog izričaja koji povezuje preostala dva postojeća kamena objekta. Novi, rekonstruirani dio riješio je problem povezivanja prednjeg i stražnjeg dvorišta. Naime, novostvoreni prolaz odn. ‘passage’ u prizemlju omogućava da se iz jednog dijela eksterijera u drugi prolazi bez prolaženja kroz kuću, što u zatečenoj varijanti nije bio slučaj.

 

Studio Perspektiva

Domišljati passage koji povezuje prednje i stražnje dvorište

‘Kuća dijeli dvorište na dva dijela u potpunoj duljini parcele, pa se prije doslovce moralo prolaziti kroz kuću kako biste iz jednog dvorišta došli u drugo. Jedan od glavnih ciljeva bilo je povezivanje dvaju dvorišta bez narušavanja funkcionalnosti samog objekta’, pojašnjava Nina Ceak dodajući kako je u cijelom konceptu nastojala povezani priču vanjskog i unutrašnjeg dijela, budući da je ipak riječ o cjelini. Tako i interijer prati arhitekturu pa u starim dijelovima prevladavaju tradicionalniji elementi dizajna dok je u novoizgrađenom dijelu interijer suvremenog tipa. ‘Prelazak iz novog u staro htjeli smo dodatno naglasiti te su od te zamisli nastala vrata plave boje koja ne mogu proći nezapaženo u bilo kojoj prostoriji’, ističe dizajnerica.

 

Foto: Koridor 27/Rajan Milošević

Originalno, ali nenametljivo uređenje

U prizemlju se smjestila moderna dnevna zona te jedna od pet spavaćih soba, zatim wellness zona sa saunom i jacuzzijem te zaseban prostor kao spremište i vešeraj, a na gornjoj etaži su spavaće sobe s kupaonicama. Eksterijer čine bazen od 40 četvornih metara te jedan plitki bazenčić uz fasadu te vanjska kuhinja sa šankom. Unutarnji dizajn je upečatljiv i originalan, ali ne i nametljiv – prevladavaju neutralne nijanse s akcentima poput boja, materijala i razigranih prozora, koje su, otkriva Nina, radi poveznice ponovili i na starim dijelovima objekta.

Komentari