DRVO, CIGLA I KOŽA: industrijski stil na skandinavski način u trosobnom open space stanu

Ovaj predivan open space trosobni stan vješto spaja industrijski stil s elementima skandinavskog i ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

 


Već i ptice na grani znaju da su skandinavci neosporni vladari dizajna i uređenja interijera današnjice. No, u moru pomalo već uniformiranih stanova inspiriranih skandinavskim stilom, pravo je osvježenje vidjeti nešto drugačije. Ovaj genijalni stan od 80 kvadrata spaja industrijski stil i skandinavske elemente i upravo je melem za oči naviknute na provjerene formule za uređenje interijera.

Foto: Alvhem

Sam stan smješten je u nekadašnjem industrijskom pogonu, što je vidljivo na svakom koraku. Za razliku od mnogih interijera koji inspiraciju crpe u ovom i dalje popularnom stilu, stan doista čuva mnoga izvorna obilježja koja pričaju o gotovo 150 godina dugoj povijesti. Nalazi u jednoj od najstarijih zgrada četvrti Linnéstaden u Göteborgu koja datira iz 1878. godine i prava je poslastica za sve ljubitelje povijesti.

Pozornost ljubitelja dizajna interijera i arhitekture stan privlači otad je objavljen na švedskoj stranici Alvhem koja redovito oduševljava svojom ponudom stanova.

NAPRAVITE SAMI TRENDI LAMPU: super komad za poklonike odvažnih detalja i industrijskog stila

Foto: Alvhem

Stan se sastoji od velikog open space prostora koji čine zona kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. U odvojenim su prostorijama na suprotstavljenim stranama stana svoje mjesto našle su dvije spavaće sobe te naravno, kupaonica.

kupaonica
Foto: Alvhem

Kupaonica i spavaće sobe vrlo su jednostavno uređene. Kupaonica je u bijelo sivoj kombinaciji boja, provjeren i klasičan izbor, a na sličnom je tragu i uređenje spavaćih soba.

PRIJE I POSLIJE: makeoverom do modernije kupaonice, zaodjenute u industrijsko ruho

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Jednostavnost i neutralna paleta boja odabrane su kako bi pružile opuštajući dojam, ali i kako ne bi plijenile pozornost s glavnih “zvijezda” – društvenih prostorija. Tek pokoji detalj ili element “ubačen” je kako bi sve prostorije djelovale povezano i stilski usklađeno. Primjerice, to su starinski luster, vidljive nepravilnosti na zidovima i stropne grede.

Foto: Alvhem

Društvene prostorije – definicija industrijskog stila kakav se rijetko viđa

Društvena zona stana svakako je najimpresivniji dio. Posebnost interijeru daju vidljive grede, visoki strop i nosivi stupovi koji podsjećaju i svjedoče o nešto bogatoj povijesti i različitim namjenama koju je stan imao u minulim desetljećima.

Stari, izvorni elementi prigrljeni su i stavljeni u prvi plan kako bi došli do punog izražaja. Tako su i spomenute grede i nosivi stupovi ostali posve vidljivi, umjesto da su zakamuflirani u dvije ili tri nove prostorije.

opera u interijeru
Foto: Alvhem

Stan se može podičiti i velikom količinom svjetlosti. To je svakako omogućilo stilsko poigravanje različitim elementima i izbjegavanje tmurnog i hladnog dojma koji pravi industrijski stil često povlači sa sobom.

Vidljiva stara opeka, naizgled nemarno postavljene instalacije i žice, golemi prozori, čak i oštećenja na zidovima i stara drvena vrata – sve to itekako doprinosi dojmu.

OPEKA: kako je uklopiti u interijer?

OPEKA NA ZIDU: 20 sjajnih trendi ideja za svaku prostoriju doma

Foto: Alvhem

Ovim starim i izvornim elementima vješto komplimentiraju oni novijeg datuma, ali ne tako da imitiraju starinski izgled, već jednostavno datiraju iz različitih desetljeća. Primjerice, antikni pisaći stol i luster smjestio se u spavaćoj sobi. Za blagovaonicu su odabrane kultne Wishbone stolice, a za dnevni boravak Butterfly fotelja sa sredine prošlog stoljeća.

Svoje mjesto pronašao je i instant-klasik novijeg datuma, visilice s potpisom Toma Dixona. Sve to doprinosi vizualnoj slojevitosti i autentičnosti stana.

industrijski stil
Foto: Alvhem

Isto vrijedi i za kuhinju. Ovdje nisu birani materijali koji izgledaju staro, upravo suprotno – kuhinja je nova i tako izgleda. No, ono što je povezuje s ostatkom interijera su detalji poput crnih kožnih ručkica ili načina slaganja zidnih pločica s kontrastnim crnim fugama.

MODERNA KUHINJA: igra luksuznih materijala, industrijskih elemenata i tamnih i svijetlih tonova

kuhinja u industrijskom stilu
Foto: Alvhem

Gore navedenim tipičnim obilježjima koja vežemo uz industrijski stil vješto su suprotstavljena i neka obilježja skandinavskog, čemu stan, između ostalog, može zahvaliti toplinu kojom odiše. U stanu je mnoštvo detalja i ukrasa, ali prevladavaju pažljivo pozicionirani svakodnevni predmeti. Primjerice, nemarno obješena kožna pregača u kuhinji ili klizaljke u hodniku – u dekorativnoj funkciji.

Uz to, stan vrvi zelenilom. Upravo to pruža dozu prirodnosti i doslovno udiše život u tipične industrijske elemente.

bilge u industrijskom stilu
Foto: Alvhem
opera u interijeru
Foto: Alvhem

Na koncu, tu su i posve mali, ali beskrajno šarmantni i kreativni detalji poput lučica u pukotinama opeke koji zaista eliminiraju svaku priču o hladnom dojmu stana koji nerijetko ostavlja induztrijski stil uređenja.

U nastavku pogledajte sve fotografije ovog stana koji stvarno može poslužiti kao ogledni primjer i vizualna definicija za industrijski stil.

Komentari