Dvije kamene ljepotice pokraj Skradina spajaju najbolje od tradicije i modernog dizajna

Nadomak Skradina, u idiličnom okružju vinograda Bas de Bas ističu se dvije istoimene ljepotice, rekonstruirane kamene kuće pretvorene u vile za odmor. Isplati ih se posjetiti, premda i na ovaj virtualni način. Krenimo u šetnju….

 

 

U moru nepreglednih trsova vinove loze od kojih nastaju poznata vina Bibich teško je ne zamijetiti dvije kamene kuće i bazen koji se nalazi između njih. Vinograd Bas de Bas (franc. Pod podom) nalazi se u blizini Skradina te je po njemu nazvano i vino te dvije obnovljene stare kuće, pretvorene u luksuzne vile. Ljubiteljima dizajna i arhitekture pozicija ovih kuća činit će se savršenom s obzirom na okoliš, a poznavatelji vina složit će se s tim ali iz nekih drugih razloga.

„To je jedna povijesna pozicija i jedan od najboljih vinogradarskih položaja u regiji pa tako iz njega izlazi i naše vino Bas de Bas. Riječ je o pet hektara vinograda na kojem su u prošlosti postojala dva objekta. Jedan je služio za stanovanje čuvara imanja, a drugi kao spremište, no tijekom vremena su se urušili“, objašnjavaju vlasnica vinograda Vesna Bibić.

 

Foto: Rajan Milošević/Koridor27

 

Poznati vinari odlučili su iskoristiti poziciju vinograda i postojeća zdanja te su ih obnovili u istim mjerama i materijalima u kojima su izvorno bili. Naravno, uz neke preinake poput staklenih pročelja koje gledaju prema bazenu. I koje izgledaju i više nego fantastično. O imenu novoobnovljenih kamenih kuća, za čiju je rekonstrukciju zaslužan arhitekt Zoran Popović, vlasnici nisu previše dvojili. Naziv im se, priznaju, činio logičnim.

Svaka kuća je katnica, ukupne površine 100 četvornih metara, a raspored je gotovo identičan. Prizemlje je rezervirano za dnevni prostor – kuhinju, blagovanje i boravak odnosno prostor za odmaranje te kupaonicu. Na katu se nalazi spavaonica s galerijom, dok druga kuća ima dodatnu spavaću sobu. Spavaće sobe imaju doista atraktivan pogled kroz staklenu fasadu na bazen i vinograde.

 

Foto: Rajan Milošević/Koridor27

 

„Ideja o takvom staklenom vanjskom zidu je bila naša. Osnovna misao bila nam je da se vizualno otvori cjelokupni prostor i da svaki gost ima osjećaj da je, dok se ujutro budi, unutar vinograda a ne u maloj kućici“, otkriva Vesna Bibić. Ono što nam prvo pada na pamet nakon što se oduševimo staklenom fasadom jest da nedostaje privatnosti… No, vlasnici su se pobrinuli i za to. Naime, unutar stakla je ugrađeno tzv. „smart glass“ – pritiskom na daljinski upravljač staklo se zaledi tako da je privatnost potpuna. Uređenje koje potpisuje Boris Ružić, također je posebna priča. Vješto su isprepleteni rustikalni i moderni, minimalistički elementi, a neutralni topli tonovi bež nijansi i drveta zaokruženi su crnim i plavim akcentima. Namještaj za obje vile uglavnom je dizajnerski, dok je dio rađen i po mjeri.

 

Komentari