MODERNA KUĆA NA SELU: spiralno stubište i prozračan interijer za miran i ugodan život

Vodimo vas u kuću koja se nalazi u jednom selu na jugu Švedske. Vlasnike je u uređenju vodila ideja ugodnog i mirnog prostora u kojem će provoditi svoje vrijeme sami, s obitelji i prijateljima.

 


Kada su se djeca odselila od njih i zasnovala svoje obitelji, bračni par Yvette i Anders odlučili su napustiti svoju kuću u Skaneu, pokrajini na jugu Švedske. Ostali su u istom mjestu – ugodnom malom selu Allerum, ali su sada uzeli manju kuću, koja ima jednu spavaću sobu, s dodatkom gostinjske kućice u dvorištu.

FOTO: VALVET

 

Budući da su selu živjeli dugi niz godina, okruženi divljim životinjama, zelenilom i prirodom, nisu željeli izgubiti takvo okruženje te odnose i kontakte sa susjedima. Tako su Yvette i Anders počeli sanjati o izgradnji nove, manje kuće. Htjeli su stvoriti dom na temelju vlastitih potreba.

FOTO: VALVET

Na vrhu liste želja bila je prozračnost i puno prostora za druženje. Za razliku od njihove stare kuće koja je bila podijeljena na mnogo soba, što je praktično kada ste velika obitelj (imaju troje djece), sada su željeli otvoreni tlocrt i velike površine za druženje s prijateljima i obitelji. Bila im je potrebna samo jedna spavaća soba. Za goste koji su prenoćili željeli su zasebnu malu kuću u dvorištu.

FOTO: VALVET

Kupili su parcelu na uglu s otvorenim pogledom na polja u dva smjera i počeli s gradnjom. Vlasnicima to nije predstavljalo veliki problem, budući da se i sami bave građevinom, pa je sve išlo brže i lakše. Za projekt cijele kuće – eksterijer i interijer angažirali su arhitekticu Heidi Mikalsen.

FOTO: VALVET

U novoj kući je, s obzirom na moderniji stil i na temelju novih potreba, većina namještaja nova jer su stari uglavnom prodali ili poklonili.  Željeli su da novi dom bude drugačiji i prozračniji od starog. Željeli su velike prozore i lijepi pogled u dnevnoj sobi.

FOTO: VALVET

U donjoj etaži nalazi se gostinjski toalet, spavaća soba s kupaonicom te velika i prostrana dnevna zona s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom iz kojeg vodi spiralno stubište na galeriju na kojoj je radni kutak koji funkcionira i kao dodatni dnevni boravak.

FOTO: VALVET

Vanjsko okruženje također je bilo nešto o čemu su Yvette i Anders pažljivo razmišljali. Dvorište nije veliko pa im je lakše za održavanje. Unutar njega nalaze se terasa, bazen i kućica za goste od nekih 30 četvornih metara.

FOTO: VALVET

 

Komentari