60 šarmantnih kvadrata: kućica u gradskom dvorištu s terasom skrivenom u zelenilu

Dvorišne kuće su rijedak dragulj u starim gradskim ulicama jer se uglavnom nalaze u središtu grada, imaju starinski šarm a ipak nude privatnost i nisu direktno na cesti. Pronašli smo jednu takvu prekrasnu kućicu!

 


Stara gradska dvorišta nerijetko kriju zgrade, ali i kućice. Nekoć su to bile prostorije bile staje ili za smještaj posluge, a s vremenom su prenamijenjene za stanovanje. Takvi životni prostori imaju posebnu draž, naročito ako je dvorište prostrano pa ima dovoljno svjetla.

FOTO: HEMNET

Stockholm je pun ovih malih zgrada dobro skrivenih u dvorištima starih zgrada a mi vas vodimo upravo u jedno takvo prostrano dvorište u glavnom gradu Švedske koje krije kuću površine svega 60 četvornih metara.

FOTO: HEMNET

Kuća datira iz 19. stoljeća, a njen raspored na dvije etaže prenamjenog tavanskog prostora omogućio je stvaranje interijera s dobro definiranim prostorima.

FOTO: HEMNET

Kuća je dugo funkcionirala kao jednosobni stan od 48 kvadrata s kuhinjom i dnevnim boravkom, a onda je iskorišteno potkrovlje i pretvoreno u spavaći prostor. Sada je to prostor od ukupno 60 kvadrata u kojem ima dovoljno mjesta za život dviju osoba.

FOTO: HEMNET

U prizemlju se nalaze još hodnik i kupaonica, a potkrovlje je bilo dovoljno veliko da u njega stanu ugradbeni ormari te kutak za šminkanje i čitanje s velikom foteljom. Dodatni adut kuće je terasa u sjeni vinove loze koja ljeti nudi privatnost, hladovinu i dašak prirode na gradskom asfaltu.

FOTO: HEMNET

Stil uređenja je vrlo jednostavan i profinjen u svijetlim bojama i zemljanim tonovima, no na trenutke se čini kao da je riječ o kući na selu s obzirom na neke rustikalne elemente.

 

Komentari