MALI STAN ZA NAJAM: u interijeru od 33 kvadrata stvoren je kutak za spavanje

Poljski studio Makao Home stoji iza uređenja jednosobnog stana u Varšavi kojeg su vlasnici namijenili za najam. Cilj uređenja bio je, osim jednostavnosti i funkcionalnosti, stvoriti zaseban prostor za spavanje.

 


Mali stanovi uvijek pobude najviše pažnje. Razlog se vjerojatno krije u tome da većina nas živi u znatno manjim stanovima i kućama nego bismo to željeli i nego su nam potrebe. Pa je je uvijek dobro vidjeti kako je netko drugi uredio svoj mali prostor.

Pored toga, mali prostori, ma koliko god bili skučeni te se u njihovom uređenju mora prihvatiti niz kompromisa, imaju određeni šarm. Baš kao i potkrovlja, zar ne?

Mali prostori doista znaju imati originalan dizajn i dobra prostorna rješenja koja su jako praktična ali i kreativna. Takav je i stan kojeg vam ovaj puta predstavljamo, a koji se nalazi u Varšavi.

FOTO: MAKAO HOME

Iza uređenja stana od 33 kvadrata stoji arhitektonski studio Makao Home koji je nastojao odgovoriti na potrebe i želje vlasnika. Također, u uređenju se pratila i osnovna namjena stana, a to je najam. Stoga je cilj bio stvoriti jednostavan i funkcionalan prostor, bez previše prostora za skladištenje. Bitno je bilo zadovoljiti sve funkcije koje takav stan treba imati.

FOTO: MAKAO HOME

Dodatni zahtjev vlasnika se odnosio na stvaranja izoliranog spavaćeg prostora. Budući da je stan premali da bi se stvarala zasebna spavaća soba, a bila je potrebna temeljita adaptacija prostora, arhitekti su u dogovoru s vlasnikom odlučili da se kuhinja iz niše premjesti na drugi zid. Tako se u niši napravio izolirani prostor za spavanje, kojem dodatnu privatnost osiguravaju guste zavjese.

FOTO: MAKAO HOME

Drugi veći zahvat u stanu bio je rušenje zida koji je dijelio hodnik od jedine velike sobe. Tako u hodnik ulazi prirodna svjetlost, a kompletan stan izgleda prozračnije i prostornije što je iznimno bitno kod malih interijera. Rušenjem zidova prostor izgleda znatno veće.

U dnevnom prostoru se nalaze kuhinja i blagovaonski stol te sofa s TV zidom. Okretanjem ‘leđa’ sofe od blagovaonice i kuhinje prostor se zonirao, pa se vizualno jasno može odijeliti svaki sadržaj.

FOTO: MAKAO HOME
Komentari