ORIGINALAN STAN U STOCKHOLMU: švedski namještaj koji je nemoguće skinuti s trona popularnosti

U suradnji s Mastercardom posjetili smo još jednu zanimljivu lokaciju, stan koji se nalazi u starom dijelu Stockholma. Prostor je u potpunosti ispunjen namještajem jednog od najdugovječnijih švedskih proizvođača

 

Ekipa InDizajna zaputila se u Švedsku i posjetila, između ostaloga, i showroom Gärsnäsa, obiteljskog poduzeća koje proizvodi namještaj još od 1893. Njihov ured i salon smješteni su u Gamla stanu na trećem katu stambene zgrade u Stockholmu. Budući da je riječ je o zgradi iz 16. stoljeća, koja je ujedno i kulturno dobro, u prostor se nije smjelo previše intervenirati što je arhitektima predstavljalo dodatni izazov u uređenju. Za nove “stanare” taj izazov se odnosio i na to kako u njega uklopiti moderan namještaj.

Sobe su uređene tako da zajedno čine jedan obiteljski dom. Cilj koji je Gärsnäs želio postići je da njihov namještaj odgovara svim životnim situacijama, bilo da je riječ o javnom ili privatnom prostoru. Kako Skandinavci vole druženja kod kuće, odabir namještaja ide u tom smjeru. Nerijetko se mogu vidjeti veliki stolovi za kojima može sjediti šest do osam osoba, smješteni uz velike prozore. Rasvjeta raznih oblika vidljiva je na svakom koraku pa se osim standardnih visilica velika se pozornost posvećuje i samostojećim lampama. Za fotelju vrijedi jedino pravilo – mora biti udobna jer se većina slobodnog vremena provodi odmarajući kod kuće uz druženja, čitanje knjiga i slušanje glazbe.

FOTO: Ivan Črepić

Jednostavne, ali prepoznatljive linije i prirodni materijali su ono što odlikuje skandinavski dizajn. Naglasak se stavlja na praktičnost i bezvremensku eleganciju. Za neutralne boje poput sive, svijetlo plave, bež ili vječne bijele bismo mogli reći da su zaštitni znak ovog stila jer je cilj postići svjež, prozračan i svijetao prostor. Neutralne nijanse vidljive su i na podovima na kojima se rijetko može vidjeti tepih. Svijetle pločice ili parket također su must have. Ono čemu Skandinavci teže pri uređenju domova je potpuni komfor uz visoke estetske kriterije i može se reći da u tome doista i uspijevaju.

FOTO: Ivan Črepić

„Možemo reći da je kroz povijest skandinavski, nordijski i švedski dizajn, što se tiče estetskog aspekta, bio prilično minimalistički i bez pretjeranih dekoracija“, ističe vlasnik Dag Klockby. On i supruga Anna vode brigu o radu ove kompanije uz pomoć Åke Axelssona, Anninog oca. On je poznati skandinavski arhitekt i proizvođač namještaja koji drži zanimljiv rekord.  Prvi stolac koji je kreirao za Gärsnäs je stolac S-217 nastao 1963 i još je uvijek popularan među kupcima te se kontinuirano proizvodi punih 57 godina.

Kako izgleda kompletan showroom poznatoga švedskog proizvođača, kao i koje komade ima u ponudi, pogledajte u video prilogu.

FOTO: Ivan Črepić

Pratite i dalje našu stranicu indizajn.rtl.hr jer ćemo vam u narednim danima savjetovati kako uz proizvode iz hrvatskih trgovina postići ovakav izgled u svom domu i to uz popust na plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama.

Komentari