38 funkcionalnih kvadrata: u domu mlade dizajnerice svaki milimetar je iskorišten

Kada dizajner interijera dizajnira vlastiti stan, svaki se milimetar mjeri i uzima u obzir. Pravi primjer za to je jednosobni stan ruske dizajnerice Tatjane Bobileve pretvoren u dvosobni

 

 

Dizajnerica interijera Tatjana Bobileva svoj je jednosobni stan podvrgla temeljitoj adaptaciji, a u tome joj je pomogao tim arhitekata iz studija PROforma. S njima je svojih 38 četvornih metara uspjela pretvoriti u dvosobni stan koji je sada kompaktan i funkcionalan prostor. Na mjesto nekadašnje kuhinje prema novom tlocrtnom rasporedu stavljena je spavaća soba u koju je stao samo krevet, dok je kuhinja izmještena u prostor hodnika te djelomično u dnevni boravak. Centralna prostorija u stanu koncipirana je kao dnevni boravak i blagovanje s ugrađenim ormarima koji su prostor za skladištenje i pečenje hrane. Ovaj dnevni prostor dovoljno je velik za odmaranje, blagovanje i primanje društva, što je i bilja želja vlasnice.

Foto: Tatjana Bobileva

Svaki centimetar prostora je iskorišten zahvaljujući dobroj organizaciji i namještaju po mjeri. Sve prostorije u stanu iskorištene su i za ugradbene ormare i skladišni prostor – hodnik i spavaća soba za garderobni ormar, drugi dio hodnika za ugradbene ormariće i malu linijsku kuhinju, a boravak za ugradbeni blok u kojem je pećnica. Za fronte je upotrebljavan bijeli i plavi iveral te šperploča koja je dala toplinu prostoru. Dio spavaće sobe, onaj uz prozor, iskorišten je za radni prostor.

Foto: Tatjana Bobileva

Spavaća soba odijeljena je od dnevne staklenim prozirnim vratima, kako bi se stvorio transparentan prostor i spriječio dojam skučenosti. Iz istog razloga između hodnika i dnevnog prostora ne postoje vrata, nego postaju dio jedne cjeline.  Stilski, stan ima minimalističku bazu koja koketira sa skandinavskim i industrijskim dizajnom. Dominiraju neutralni tonovi sive i bijele, upotpunjeni akcentima u žutoj, plavoj i drvetu.

 

Komentari