33 KVADRATA U PRIZEMLJU: šarmantan i savršeno iskorišten stančić s terasom u dvorištu

Stan od 33 kvadrata u staroj zgradi adaptacijom je obnovljen te je dobio malu, ali funkcionalnu spavaću sobu. Dodatni adut stana je izlazak na stražnje dvorište na kojem je uređena terasa.

 

 


Na tržištu nekretnina trenutno su najtraženiji mali stanovi koji imaju odvojenu spavaću sobu. Zaseban prostor za spavanje može se doista osmisliti i u najmanjim stanovima, a najjednostavniji način je smještanje kuhinje u dnevni boravak čime se stvari otvoreni dnevni prostor. Ma koliko male kvadrature, svaki otvoreni prostor čini se većim, kao i svaka zona unutar toga prostora.

 

Foto: Hemnet

U to se možemo uvjeriti na primjeru jednosobnog prizemnog stana površine 33 četvorna metra koji je adaptacijom postao dvosobni. Stan se nalazi staroj zgradi iz 1899. godine i renovacija je bila potrebna jer stan dugo nije obnavljan. Usput se osmislio novi raspored kako bi stan dobio zasebnu spavaću sobu te uredio dvorišni prostor u malu terasu.

Foto: Hemnet

Da bi se dobila zasebna spavaća soba, kuhinja se preselila u drugu, veću prostoriju. Na mjestu kuhinje je sada krevet te mini radni kutak i ormar. Za dojam prostornosti od velike je pomoći vanjski otvor koji propušta dnevnu svjetlost pa spavaća soba izgleda svjetlije, prozračnije i vizualno veće. Ostatak stana čini otvoreni dnevni prostor, hodnik te uska mala kupaonica.

Foto: Hemnet

Zidovi u hodniku su maksimalno iskorišteni za skladišni prostor – od odjeće, obuće, modnih dodataka pa do svih ostalih stvari. Hodnik je otvoren prema dnevnom prostoru kako bi u njega stalo što više ormara i kako bi doprlo što više prirodne svjetlosti. Tako se spriječio dojam tunela na ulazu u stan.

Osmišljavanjem terase stavljanjem drvenog deckinga i sjedećeg namještaja od ratana te tegli s biljem dobio se produženi dnevni boravak što je vrlo bitno kod malih prostora.

Foto: Hemnet

U uređenju je korištena svijetla neutralna osnova, mahom u bež tonovima, a ponajviše u taupe nijansi. Ona je vrlo popularna, a usto je dala prostoru mekoću, ugodu i toplinu, a da se pritom nije zagušio prostor. Suptilni crni akcenti daju prostoru dubinu i karakter.

Vlasnik je odabirom boja zidova koristio trik idealan za male dnevne prostore, u kojima je i kuhinja. Koristio je naime istu boju za kuhinjske fronte kao i za zidove, pa se tako stvara dojam da je ona veća.

Foto: Hemnet
Komentari