Obilje stila i zanimljiv raspored u renoviranom starinskom stanu od 50 kvadrata

Ovaj starinski stan nekad je imao kuhinju kao zasebnu prostoriju, a sada je ona pripojena dnevnom boravku. Pogledajte kako to izgleda!

 


Stanovi u starim zgradama nerijetko imaju neobičan raspored. Ponekad je to kompromis jer se uslijed adaptacije i prilagođavanja modernom načinu stanovanja ne može učiniti više. A ponekad vlasnici i sami dopuste tu neobičnost jer im se tako sviđa.

Foto: Alvhem

U ovom slučaju, u stanu koji je smješten u zgradi iz 1930-ih u Göteborgu, raspored je rezultat i jednog i drugog. Vlasnik je želio funkcionalniji prostor i zasebnu spavaću sobu, a i najviše mu se sviđala ideja da kuhinja bude kraj prozora.

Foto: Alvhem

Kako bi se dobila spavaća soba, kuhinja je izmještena u dnevni boravak, ali ispod velikih prozora, kako bi dobila što više prirodne svjetlosti. Iz istog razloga je i dnevni boravak smješten odmah do kuhinje, dok je blagovaonski stol našao mjesto na dnu prostorije, prema izlazu iz stana i spavaćoj odnosno radnoj sobi.

Foto: Alvhem

Budući da je vešeraj imao vanjski otvor, vlasnik ga je pretvorio u radni kutak.

Kako u nekadašnoj kuhinji, a sada maloj spavaćoj sobi nije bilo mjesta za ormare, dio hodnika je prekriven zavjesama i pretvoren u garderobni prostor.

Iako se ovakav raspored nekome može činiti i pomalo nelogičnim, riječ je ipak o dobro promišljenom stanu čija je površina posebno dobro iskorištena.

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

U stanu je zadržan stari parket te je dotjeran brušenjem i lakiranjem. Štukature su također zadržane te su kompletni zidovi pobojani u nježno sivu, savršeno profinjenu nijansu koja ih ističe i koja služi kao neutralna pozadina za vintage detalje i toplu smeđu nijansu koja se nalazi na nekoliko komada namještaja.

Foto: Alvhem

 

 

Komentari