KUĆICE NA STABLU UZ RIJEKU KORANU: ovakav odmor u prirodi trebate što prije staviti na listu želja

Ivona Ercegović uskoro završava uređenje svog životnog projekta – eco kind resorta „Tree Elements“ s kućicama na stablu uz rijeku Koranu, u selu Donji Nikšić. Riječ je o seoskom domaćinstvu sa šumom od nešto više od dva hektra koju je kupila 2018. godine. Ovo ljeto napokon bi sve moglo biti gotovo, nakon punih pet godina rada.

 


Kada je Ivona Ercegović kupila imanje, tada je postojala samo stara kuća iz 1906. i štala. Iste godine krenula je u izgradnju triju niskoenergetskih montažnih ekokućica na krošnjama koje predstavljaju elemente iz prirode (Zemlja, Zrak, Voda), pomoćne gospodarske građevine te glavne kuće koja je mjesto okupljanja za goste (Ether).

FOTO: IVONA ERCEGOVIĆ

Tu je za goste predviđen doručak, a u budućnosti će se održavati i razne radionice, joga, meditacija i sve ono što bi bilo zanimljivo posjetiteljima. Ideja ne nedostaje pa će zaljubljenici u prirodu ovdje moći organizirati team buildinge ili vjenčanja.

INDIZAJN/FOTO: SAŠA LISJAK

„Moja svrha je pronađena u 28. godini: pronašla sam šumu od 28.000 metara četvornih te odlučila graditi kućice, živjeti u šumi i pozvati cijeli svijet da mi se pridruži“,  kaže Ivona.

FOTO: IVONA ERCEGOVIĆ

Radi se o seoskom domaćinstvu s vlastitim uzgojem povrća i eco-kind konceptom. Zato je i registrirala svoj OPG. Trenutno je na polju ukrasno cvijeće, veliki povrtnjak koji namjerava proširiti te voćnjak. Planira saditi stabla uz svaku rezervaciju, kompostirati otpad, a uporaba plastike je strogo zabranjena. Sadnja svog drveća će se odviti na jesen, u listopadu, uz pomoć partnera udruge “Zasadi stablo, ne budi panj”.

FOTO: IVONA ERCEGOVIĆ

Sljedeći plan je uređenje krajolika, izgradnja staklenika, knjižnice, kokošinjca i nastambi za ostale domaće životinje te sadnja organskog vrta te postavljanje solarnih svjetiljki oko imanja.

FOTO: IVONA ERCEGOVIĆ


Komentari