PRIJE I POSLIJE: transformacija malog stana s rješenjima koja će vam biti od koristi

U svom prvom vlastitom stanu dizajnerica Violetta Koltan koristila je obilno svijetle tonove i pažljivo odabrane akcente u tamnim bojam te donijela mnoga nestandardna rješenja, idealna za male prostore.


Dizajnerica Violetta Coltan živi u ovom malom dvosobnom stanu površine 42 kvadrata sa suprugom i zecom. Kako je stan kupljen u posve zapuštenom stanju, bila je potrebna temeljita renovacija u kojoj se srušili i neki zidovi kako bi prostor postao svjetliji i funkcionalniji i dobio neke nove sadržaje poput radnog kutka u spavaćoj sobi i ormara u hodniku u kojem je perilica i sušilica rublja.

Glavna ideja projekta bila je stvoriti moderan i funkcionalan interijer ‘s dušom’ u kojem bi prevladavale svijetle boje, moderan stil sa skandinavskim i eko elementima.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

POVEZIVANJE KUHINJE S DNEVNIM BORAVKOM

Osim što je bila polu funkcionalna i doista derutna, kuhinja je bila zasebna prostorija u stanu, što ju je činilo još skučenijom i mračnijom. Cilj je bio povezati je s dnevnim boravkom od koje ju je dijelio zid.

Bilo je potrebno unijeti sve novo – od podnih i zidnih obloga, novih instalacija, namještaja i detalja. A prije toga i srušiti zid koji je dijelio kuhinju i dnevni boravak.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

Ulaz u kuhinju premješten je sada u dnevnu sobu i koncipiran je u obliku velike staklene pregrade s kliznim vratima. To čini da se prostor poveže i izgleda kao jedna cjelina, a po potrebi i odvoji, naročito prilikom kuhanja, kako mirisi ne bi dolazili do boravka.

Kuhinja je kombinacija bijele i drvenih i terazzo površina. Gornji ormarići su u bijeloj, a donji u nijansi svijetlog drveta, dok je zidna obloga djelomično u keramičkim pločicama terazzo uzorka. Ova klasična kombinacija bijele i drveta stvara atmosferu lakoće, jednostavnosti, prirodnosti i izgleda izvrsno u malom prostoru. ‘Pjegavi’  uzorak terazza daje zanimljiv efekt i izgleda odlično u kontrastu sa svijetlim površinama.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

U sklopu kuhinje je još mali okrugli stol, idealan za male prostore jer je omogućuje lakše kretanje prostorom. Ovaj dio za blagovanje je točka koja povezuje kuhinju s dnevnim boravkom, a njezini tamni akcenti (visilica, stolice i zavjese) je vizualno odvajaju u prostoru.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

DNEVNI BORAVAK S EFEKTNIM RETRO ELEMENTIMA

Dnevni boravak sada je malo smanjen nauštrb spavaće sobe – zid je pomaknut prema boravku. S druge strane, dnevni boravak je micanjem dijela zida povezan i s hodnikom u koji je doprlo prirodno svjetlo.

Dašak nostalgije u dnevni je boravak unio i bakin radio kojeg je dizajnerica iskoristila na TV zidu. Radio izgleda elegantno i skladno, a tanki visoki nosači čine interijer lakšim i prozračnijim.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

Zid iza kauča dizajnerica je ukrasila prirodnim drvenim pločama. Izgledaju izražajno i unose toplinu u mali svijetli prostor. U kombinaciji sa svijetlim površinama, paneli upotpunjuju odabrani stil i čine sobu ugodnom i udobnom.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

Osim ovih drvenih panela, zidne površine iza TV-a u dnevnom boravku i iza kreveta u spavaćoj sobi ukrašene su duropolimer pločama i obojane u boju zidova. Ovo rješenje dodaje volumen i geometriju prostori, ali ne privlači pozornost na sebe.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

Zidovi iza radnog stola u dnevnom boravku i zidovi u hodniku ukrašeni su klasterom i obojeni u tamnu grafitnu nijansu. Iza lažnog TV zida, s jedne strane, nalazi se kućna jedinica za pranje rublja, a s druge strane u kuhinji se krije hladnjak.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

 


SPAVAĆA SOBA S RADNIM KUTKOM

Kako je spavaća soba bila premala da se u nju ugura krevet za dvije osobe, ormar i radni kutak, koji je ustvari posve novi sadržaj, bilo je potrebno pomicanje zida prema dnevnom boravku.

Spavaća soba sada ima krevet širine 160 cm te radni kutak koji je smješten ispod prozora, dok su bočni zidovi iskorišteni za police za knjige.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK
FOTO: ALEXANDER YURCHIK

KUPAONICA S TUŠ KABINOM

Mala kupaonica također je doživjela kompletnu transformaciju. Iz nje je izgurana mini perilica rublja te je smještena u ormar u hodniku, a umjesto kade u kupaonici je sada tuš kabina koja je uštedjela dragocjeni prostor.

U odabiru materijala i uzoraka ponovljen je koncept iz kuhinje: bijela u kombinaciji s terazzom i drvetom.

FOTO: ALEXANDER YURCHIK

 

Komentari