Zakoračite u suncem okupan dom slavne tenisačice Marije Šarapove

Svaki kvadratni centimetar kuće Marije Šarapove u Los Angelesu dokaz je stila, duhovnosti i fokusa ove slavne tenisačice

 


Arhitectural digest otkiva da ako razgovarate sa svima koji su radili s Marijom Sharapovom na dizajnu, izgradnji i uređenju njezine očaravajuće kuće u Los Angelesu, njihovi odgovori su ujednačeni: teniska zvijezda je zadržala svoju viziju tijekom svih faza projekta. Ujedno govore da je bila jedna od najradoznalijih i najpredanijih klijenata s kojima su se ikada susreli i da je njezin stil i duh vrhunski samouvjerene sportašice, estete i poslovne žene utkan u svaki cm kuće.

Douglas Friedman

 

“Bila sam opsjednuta procesom izgradnje ovog doma. Iskočila bih iz aviona i otišla ravno na gradilište ili u ured arhitekta ili pak do stolara. Ovo je bio moj projekt i nisam namjeravala delegirati bilo koji njegov dio”, za Arhitectural digest otkrila je Šarapova.

Kao i kod mnogih slavnih sportašica koje su u javnosti odmalena, lako je zaboraviti koliko je Sharapova zapravo mlada. Unatoč tome kao i na terenu i izvan terena je Šarapova pokazala iznimne poslovne uspjehe, a radila je i na razvoju sportskih objekata koji se temelje na načelima holističkog zdravlja i dobrobiti.

Douglas Friedman

Arhitekt Grant Kirkpatrick iz KAA Designa, koji je nadgledao projekt zajedno s  partnerom, Duan Tranom otkriva: “Reći da je jednostavno surađivala s nama ne opisuje adekvatno njezinu predanost i uključenost u dizajn”. Trokatnu kuća između ostalog karakterizira i pogled na ocean, posebno iz osunčane spavaće sobe i kupaonice. U jednom dijelu kuće smjestio se otvoreni dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja u prizemlju s glavnom spavaćom sobom iznad njih, a u drugom se nalazi gostinjski dio u kojem je smještena i kuglana u prizemlju. Svijetla ulazna galerija dvostruke visine definirana zidovima od elegantnog betona i naglašena stubištem i mostom, otvara se prema prostranom bazenu i prostoru za druženje.

Douglas Friedman

“Nadahnula me japanska arhitektura i minimalistička estetika”, kaže Šarapova o decentnom i elegantnom dizajnu i dekoru. “Nisam odrasla s puno stvari oko sebe. Za mene nenatrpano znači zdravo. Ako nešto ne koristite, ne treba vam.”

Međutim, uza svu svoju jednostavnost, domu ne nedostaje topline, duše i ugode. Detalji od izbijeljenog hrasta, cedra i srebrnog travertina pružaju bogat kontrast betonu i staklu. Skulpturalni drveni panel s ulične strane kuće modulira dotok sunčeve svjetlosti i pruža privatnost. Pozicioniranje bazena je svojevrsno iznenađenje jer kada se klizna vrata dnevnog prostora otvore, može se jednostavno okrenuti od blagovaonskog stola ili sofe i skočiti ravno u vodu.

Douglas Friedman

Za opremanje kuće, Sharapova se obratila dizajnerici interijera Courtney Applebaum, koja je pripremila mješavinu antikviteta iz Azije, Afrike i Europe i niza profinjenih klasika srednjeg stoljeća. “Tekstura i patina namještaja izvrsno se slažu s modernističkom arhitekturom”, kaže Applebaum. “Marija je super perceptivna i orijentirana na detalje. Nema stolca ili stola koji je ušao u kuću, a da ga nije temeljito pregledala. Obraća pažnju na svaki bod i utor.”

Douglas Friedman

Čini se da svi sudionici izgradnje i uređenja  slažu u tome da ih je Šarapova gurnula izvan njihove zone komfora kako bi stvorili doista jedinstveni dom koji zrači kreativnošću i samopouzdanjem same teniske zvijezde. “Stalno sam svima govorila da želim da ovo bude najbolja kuća koju su ikada napravili” kaže ona. “Putovala sam po cijelom svijetu i uživala u puno nevjerojatnih prostora, ali moj dom mi je apsolutni favorit. Mislim da tako treba biti.”

Douglas Friedman

Izvor: Arhitectural digest

 

 

 

Komentari