KAMENA KUĆA S POGLEDOM NA MORE: pravi mali mediteranski biser koji spaja staro i novo

Na otoku prekoputa Ibize, prekrasnoj Formenteri, nalazi se stara kamena kuća koja uspješno spaja moderno i tradicionalno. A kada tome prirodamo i pogled na more, možemo s pravom reći da je ovo pravi mali mediteranski biser.


Kamena kuća s pogledom na more… ima li što ljepše za odmor? Većini nas bi ovo bila idealna varijanta godišnjeg odmora, no i oni manje skloni teško bi odoljeli upravo takvom zdanju na španjolskom otoku Formenteri.

Dizajnerica interijera María López pronašla je ovu kamenu kuću u poznatom otoku nakon višemjesečnog traganja za svojom ljetnom rezidencijom. Kuća datira iz 50-ih godina prošloga stoljeća te je trebala temeljitu obnovu, a iznad svega promjenu pozicije prostorija, budući da u zatečenom stanju imala okrenuta leđa moru.

Dizajnerica María López / Foto: Pere Peris

Uz pomoć Miriam Hidalgo, arhitektice iz studija GCA, dizajnerica je učinila zapuštenu kamenu kuću kućom svojih snova, otvorenog pogleda na more i prepunu prave mediteranske atmosfere. Kuća ima koncept zatvorenog dvorišta te je dnevni boravak s kuhinjom bio otvoren prema dvorištu.

Renovacijom su se napravili veliki vanjski otvori sa stražnje stane tih prostorija kako bi se one otvorile prema moru i pogledu na prekrasnu prirodu.

Foto: Pere Peris

Također, kuhinja i dnevna soba su sada spojene te također vani povezane terasom, zajedno sa spavaćom sobom. Tako se iz svake prostorije može uživati u pogledu te izaći na terasu. Za vrijeme velikih vrućina terasa nudi sklonište u vidu natkrivenog dijela, koji je obogaćen zavjesama.

Foto: Pere Peris

Dizajnerica je kuću uredila vrlo jednostavno, s dominacijom prirodnih materijala i zemljanih tonova, ostavljajući da svjetlost prodire u unutrašnjost i da se krajolik, putem velikih vanjskih otvora reflektira u nju. Interijer ostavlja ležeran i pomalo boemski dojam u koji se savršeno uklapaju kamena fasada i mediteransko bilje.

 

 

Komentari